Preşedintele Klaus Iohannis l-a primit, marţi, pe Secretarul pentru Energie al Statelor Unite ale Americii, Rick Perry, cu prilejul participării acestuia la Summitul Iniţiativei celor Trei Mări. Potrivit Administraţiei prezidenţiale, cei doi înalţi demnitari au evocat importanţa unui proces legislativ transparent, predictibil, corect şi stabil pentru atragerea investiţiilor străine în România.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Conform unui comunicat al Administraţiei prezidenţiale, întrevederea a prilejuit o discuţie aprofundată despre dimensiunile Parteneriatului Strategic dintre România şi SUA, cu accent pe proiecte de interes reciproc, inclusiv pe plan economic şi energetic, în acord cu cele agreate de către preşedinţii Klaus Iohannis şi Donald Trump în cursul întâlnirii din 9 iunie 2017, de la Casa Albă.

”Secretarul pentru Energie Rick Perry a transmis aprecierea deosebită a părţii americane pentru rezultatele Summitului Iniţiativei celor Trei Mări de la Bucureşti şi a evocat înalta consideraţie pe care preşedintele Trump o are faţă de preşedintele României”, se arată în comunicat.

Preşedintele Klaus Iohannis a mulţumit Secretarului Energiei pentru susţinerea puternică a Statelor Unite în ceea ce priveşte Iniţiativa celor Trei Mări şi angajamentul Administraţiei americane pentru a sprijini obiectivele ambiţioase ale Iniţiativei, astfel cum au fost consacrate de Summitul găzduit de preşedintele Iohannis, prin eforturile părţii române derulate în cursul ultimului an, în ceea ce priveşte interconectivitatea regională, adâncirea coeziunii şi convergenţei la nivelul UE şi întărirea relaţiei transatlantice.

Preşedintele României a exprimat apreciere faţă de propunerea anunţată de Secretarul Perry în timpul Summitului Iniţiativei celor Trei Mări, privind Parteneriatul pentru Cooperare Transatlantică în domeniul Energiei (Partnership for Transatlantic Energy Cooperation - P-TEC), evaluând că această platformă are potenţialul de a aduce valoare adăugată atât cooperării transatlantice, cât şi Parteneriatului Strategic dintre România şi SUA. Evocând stadiul excelent al cooperării bilaterale în plan politic şi securitar, preşedintele Iohannis a arătat că P-TEC completează în mod substanţial palierul economic al relaţiei de parteneriat strategic dintre România şi SUA, fiind necesar ca şi această dimensiune economică să îşi atingă deplinul potenţial şi să atingă cel puţin nivelul de excelenţă al dimensiunilor politică, militară şi de securitate.

Atenţie specială a fost acordată şi tematicii securităţii energetice la nivel european şi în regiunea Mării Negre, România fiind unul dintre cele mai puţin dependente state din acest punct de vedere, cu potenţial de a deveni, prin proiecte de interconectare şi investiţii strategice, furnizor regional. În acest cadru, Secretarul Perry a subliniat importanţa deosebită din punct de vedere regional şi pentru România a resurselor de gaz din platoul continental românesc al Mării Negre.

”Cei doi înalţi demnitari au evocat, în context, importanţa unui proces legislativ transparent, predictibil, corect şi stabil pentru atragerea investiţiilor străine în România”, se mai arată în comunicat.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.