Klaus Iohannis a transmis un mesaj de condoleanţe preşedintelui Israelului, Reuven Rivlin, în urma morţii lui Shimon Peres, anunţând totodată că va participa la funeraliile fostului preşedinte israelian despre care a spus că a arătat ”o prietenie sinceră şi profundă” poporului român.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Shimon Peres va rămâne în amintirea noastră şi a întregii umanităţi ca una dintre personalităţile lumii pentru care nu există comparaţii, un lider cu adevărat vizionar, prin întreaga sa activitate politică de prim-ministru şi preşedinte al Israelului, părinte fondator al statului Israel, luptător neobosit pentru o soluţie durabilă în procesul de pace din Orientul Mijlociu şi laureat al Premiului Nobel pentru Pace. A fost un adevărat om de stat, pentru care pacea a reprezentat mereu o cale de urmat, cu o profundă încredere în umanitate şi progres”, se arată în mesajul preşedintelui Iohannis.

El a invocat şi faptul că Peres a fost un prieten al poporului român. ”În România, ne vom aminti mereu de prietenia sa sinceră şi profundă faţă de poporul român, Shimon Peres fiind primul preşedinte israelian care a vizitat ţara noastră în anul 2010”, i-a transmis Iohannis lui Reuven Rivlin.

Preşedintele Klaus Iohannis va participa, vineri, la funeraliile fostului preşedinte al Statului Israel, Shimon Peres.

Fostul preşedinte israelian şi laureat al Nobelului pentru Pace Shimon Peres a decedat în noaptea de marţi spre miercuri la vârsta de 93 de ani, în urma unui accident vascular cerebral, a declarat medicul său personal Rafi Walden pentru AFP.

Odată cu moartea lui Peres, o figură istorică, dispare şi ultimul supravieţuitor al generaţiei părinţilor fondatori ai Israelului şi unul dintre principalii artizani ai Acordurilor de pace de la Oslo, care au pus bazele autonomiei palestiniene în anii '90.

El era singurul care rămăsese în viaţă dintre cei trei bărbaţi distinşi cu Premiul Nobel pentru Pace, în 1994, "pentru eforturile lor în favoarea păcii în Orientul Mijlociu", după moartea israelianului Yitzhak Rabin şi a palestinianului Yasser Arafat.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.