Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, luni, în cursul vizitei în Israel, că România are ambiţia să devină centru regional de promovare a educaţiei privind Holocaustul şi de combatere a antisemitismului.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Preşedintele Iohannis se află într-o vizită de stat în Israel. Şeful statului român a fost primit luni dimineaţă de către preşedintele statului Israel, Reuven Rivlin.

La finalul convorbirilor, cei doi preşedinţi au făcut o declaraţie de presă comună.

”Domnule preşedinte, mă bucur să mă aflu astăzi aici, în frumoasa dumneavoastră ţară, şi vă mulţumesc pentru primirea călduroasă pe care ne-aţi arătat-o mie, soţiei mele şi delegaţiei mele”, şi-a început Iohannis declaraţia.

El a precizat că România acordă o importanţă specială relaţiilor cu Statul Israel, iar această vizită vine să onoreze trecutul cooperării bilaterale şi, mai ales, să proiecteze viitorul ei.

”Sunt încrezător că relaţiile neîntrerupte de prietenie dintre ţările noastre, cu o tradiţie de 68 de ani, relaţii bazate pe valori şi obiective comune, vor continua să se dezvolte şi să se extindă în beneficiul ambelor popoare. Am convingerea că discuţiile fructuoase pe care le vom avea pe parcursul acestei vizite vor contribui la consolidarea dialogului nostru politic, diplomatic şi sper şi economic”, a adăugat şeful statului.

Iohannis a menţionat că a mers în Israel cu dorinţa de a dezvolta noi domenii de cooperare precum inovaţia, cercetarea, ştiinţa şi tehnologia, unde şi România are un potenţial remarcabil.

”Avem un dialog foarte bun şi pe teme legate de actualitatea internaţională. Înţelegem asigurarea securităţii Israelului ca un subiect axiomatic, pentru care nu există compromisuri”, a subliniat preşedintele român.

”Pe de altă parte, combaterea terorismului este un angajament ferm al agendei politice externe a României. De aceea suntem membri ai coaliţiei anti-Daesh şi participăm la grupul de lucru „Stabilizare” al acesteia. Orice cooperare cu Israelul în lupta împotriva terorismului va fi o contribuţie comună la atingerea obiectivului major de a aduce pacea şi bunăstarea pe Glob”, a continuat Klaus Iohannis.

El a menţionat că, marţi, România va prelua preşedinţia Alianţei Internaţionale pentru Memoria Holocaustului.

”Acest fapt reflectă puternicul nostru angajament faţă de trecut, faţă de comemorarea victimelor Holocaustului şi lupta împotriva antisemitismului şi xenofobiei. România va trata în modul cel mai responsabil cu putinţă şi cu mare onoare această sarcină, pentru îndeplinirea căreia vom coopera îndeaproape cu Israelul. Avem ambiţia să devenim un centru regional de promovare a educaţiei cu privire la Holocaust şi de combatere a antisemitismului”, a afirmat preşedintele Iohannis.

Klaus Iohannis a mai declarat că încrederea, prietenia şi solidaritatea care există între România şi Israel îl îndreptăţesc să fie optimist cu privire la consolidarea relaţiilor dintre cele două ţări în următorii ani.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.