Ministrul Apărării, Vasile Dîncu, a afirmat, la reuniunea miniştrilor apărării din statele membre ale NATO, desfăşurată la Bruxelles, că este necesar un nou fundament pentru postura NATO de descurajare şi apărare pe flancul estic, la nivelul tuturor domeniilor operaţionale. "Trebuie să trecem de la o Prezenţă Înaintată, la o Apărare Înaintată credibilă, adaptată la noul context securitar", a declarat el.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ministrul Apărării Naţionale, Vasile Dîncu, a participat, miercuri şi joi, la Reuniunea miniştrilor apărării din statele membre ale NATO, discuţiile fiind axate pe definirea pachetului decizional şi a perspectivelor strategice, care vor oferi substanţă Summit-ului de la Madrid, de la sfârşitul acestei luni.

Potrivit MApN, reuniunea a debutat cu o cină de lucru, cu participarea reprezentanţilor statelor partenere ale NATO - Finlanda, Suedia, Georgia şi Ucraina, în cadrul căreia au fost discutate situaţia actuală din Ucraina, precum şi posibilităţile creşterii sprijinului pentru partenerii estici. În prezenţa oficialilor UE, au fost analizate perspectivele de dezvoltare ale parteneriatului strategic NATO-UE, rolul ambelor organizaţii pentru consolidarea ordinii internaţionale bazate pe reguli şi abordarea provocărilor de securitate.

Ministrul Vasile Dîncu a subliniat impactul acţiunilor Rusiei şi implicaţiile pentru securitatea Euro-Atlantică şi a evidenţiat necesitatea menţinerii solidarităţii aliate şi sprijinului pentru Ucraina. Totodată, oficialul român a accentuat importanţa consolidării sprijinului pentru Republica Moldova şi Georgia, state partenere vulnerabile la ameninţarea rusă.

Ministrul Apărării a salutat şi contribuţiile substanţiale ale Finlandei şi Suediei la securitatea Euro-Atlantică şi a reiterat sprijinul României pentru un proces rapid de aderare la NATO a acestor doi parteneri.

"Este necesar un nou construct şi un nou fundament pentru postura NATO de descurajare şi apărare pe flancul estic, la nivelul tuturor domeniilor operaţionale. Trebuie să trecem de la o Prezenţă Înaintată, la o Apărare Înaintată credibilă, adaptată la noul context securitar. Avem speranţa că Summit-ul de la Madrid va confirma angajamentul aliat pentru acest deziderat", a declarat ministrul Vasile Dîncu.

Totodată, au fost trecute în revistă evoluţiile în planul eforturilor vizând partajarea echitabilă a responsabilităţilor (Burden Sharing/BS) la nivel aliat. Oficialul român a evidenţiat decizia României de a suplimenta bugetul alocat Apărării la 2,5 % din PIB, începând cu anul 2023.

"Finanţarea comună se află în centrul succesului Alianţei în îndeplinirea sarcinilor sale. Acum, mai mult ca niciodată, este nevoie clară de un angajament solid şi adaptat la cerinţele Agendei NATO 2030. Am susţinut cu fermitate propunerile Secretarului General de a creşte bugetele finanţate în comun ale NATO, pentru a implementa deciziile adoptate la Summit-ul NATO din 2021", a punctat ministrul Apărării.

            .

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.