Fostul ministru de Externe Cristian Diaconescu susţine că, în urma declaraţiilor rasiste ale premierului ungar Viktor Orban, ambasadorul Ungariei la Bucureşti trebuia chemat să dea explicaţii, concomitent cu rechemarea ambasadorului României la Budapesta pentru o perioadă limitată de timp.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Cristian Diaconescu a declarat, miercuri, la Iaşi, pentru News.ro, că refuzul miniştrilor UDMR de a comenta afirmaţiile premierului Viktor Orban nu reprezintă o politică serioasă şi matură. Totodată, Diaconescu consideră că în interiorul coaliţiei guvernamentale de la Bucureşti ar trebui să existe o discuţie pe această temă.

"În mod clar ar trebui în interiorul coaliţiei să aibă loc o discuţie. Poate UDMR, prin nivelul de relaţie pe care îl are cu partidele din Ungaria şi cu Viktor Orban în special, poate ar reuşi să determine ca partenerul ungar să fie ceva mai atent când discută subiecte de acest gen cu vecinătatea apropiată. Mi se pare îngrijorător că PNL şi PSD, încercând să se ferească de escaladare şi de multiplicarea mesajelor, nu ştiu să găsească un alt mesaj care să fie coerent şi explicativ pentru opinia publică", a afirmat Cristian Diaconescu.

Totodată, fostul ministru de Externe a susţinute că Bucureştiul ar fi trebuit să se delimiteze categoric de afirmaţiile rasiste făcute de Viktor Orban.

"Văd în premieră inclusiv afirmaţii rasiste. Nu ai nicio scuză pentru a nu te delimita categoric. O discuţie cu ambasadorul ungar la Bucureşti, ca de altfel rechemarea ambasadorului României în Ungaria pentru consultări, pentru o perioadă limitată de timp, pentru a vedea totuşi cum restartăm relaţia bilaterală mi s-ar fi părut minimală. Aceste măsuri fac parte din jocul diplomatic, ca să nu politizăm şi să nu generăm reacţia unora din România care au tentaţii extremiste de acelaşi tip. Este o procedură instituţională şi nu una politizată, recunoscută în standardele diplomatice şi care era necesară", a precizat Diaconescu.

Pe de altă parte, Cristian Diaconescu a afirmat că Uniunea Europeană ar trebui să reacţioneze mai ferm faţă de comportamentul Ungariei, inclusiv prin sancţiuni mai dure la adresa acestei ţări.

"Ar trebui să aibă curaj cei de la Bruxelles şi să adopte măsuri mai dure, mergând până la suspendare. Există proceduri, trebuie să fim foarte clari. Este inexplicabil, Ungaria beneficiază prin decizia Uniunii Europene de anumite flexibilităţi în legătură cu importul de hidrocarburi cu plata în ruble din Federaţia Rusă. Păi dacă toţi facem aşa la nivelul UE, la ce mai discutăm de sancţiuni şi de ce mai plătim biletele de avion reprezentanţilor noştri care să stea în jurul unei mese ştiind că adoptă o decizie, iar a doua zi este încălcată. E nefuncţional pentru o organizaţie", a adăugat Cristian Diaconescu.

Cristian Diaconescu se află miercuri la Iaşi, unde are întâlniri cu reprezentanţi ai filialei locale a PMP.

Premierul Ungariei Viktor Orban a spus, sâmbătă, la Tuşnad, că pentru încheierea războiului din Ucraina este nevoie de o nouă strategie a Occidentului, el precizând totodată că discursul ruşilor trebuie luat în serios.

De asemenea, Viktor Orban consideră că alimentarea cu arme moderne a Ucrainei nu va face decât să prelungească războiul, iar conflictul nu va fi încheiat decât în urma negocierilor ruso-americane.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.