Comisia Europeană a prezentat marţi prima strategie a Uniunii Europene privind combaterea antisemitismului şi promovarea vieţii evreieşti, care va fi pusă în aplicare în perioada 2021 - 2030.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Strategia - adoptat în contextul creşterii îngrijorătoare a antisemitismului, atât în Europa, cât şi în afara graniţelor acesteia - stabileşte o serie de măsuri axate pe trei piloni: prevenirea tuturor formelor de antisemitism, protejarea şi promovarea vieţii evreieşti şi promovarea memoriei istorice şi a educaţiei cu privire la Holocaust.

În plus, propune măsuri de intensificare a cooperării cu întreprinderile online pentru a pune capăt antisemitismului online, pentru a proteja mai bine locurile publice şi lăcaşurile de cult, pentru a crea un hub european de cercetare privind antisemitismul contemporan şi o reţea de situri care au cunoscut Holocaustul. Aceste măsuri vor fi consolidate prin eforturile pe care UE le face la nivel internaţional pentru a fi în primele rânduri în lupta împotriva antisemitismului pe plan mondial.

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat: „Astăzi ne angajăm să promovăm viaţa evreiască în Europa în toată diversitatea sa. Dorim ca viaţa evreiască să prospere din nou în centrul comunităţilor noastre. Aşa e normal să fie. Strategia pe care o prezentăm astăzi reprezintă o schimbare radicală în modul în care reacţionăm la antisemitism. Europa poate prospera numai atunci când comunităţile sale evreieşti se simt sigure şi înfloritoare”.

Margaritis Schinas, vicepreşedinte pentru promovarea modului de viaţă european, a adăugat: „Antisemitismul este incompatibil cu valorile UE şi cu modul nostru de viaţă european. Această strategie - prima de acest tip - este angajamentul nostru de a combate antisemitismul în toate formele sale şi de a asigura un viitor pentru viaţa evreiască în Europa şi dincolo de graniţele acesteia. Le datorăm acest lucru celor care au murit în Holocaust, celor care au supravieţuit şi generaţiilor viitoare”.

O Uniune Europeană fără antisemitism

Strategia stabileşte acţiuni axate pe: prevenirea şi combaterea tuturor formelor de antisemitism; protejarea şi promovarea vieţii evreieşti în UE şi educaţie, cercetare şi comemorarea Holocaustului.

Aceste măsuri sunt completate de eforturile internaţionale ale UE de combatere a antisemitismului.

Printre acţiunile-cheie ale strategiei se numără:

Prevenirea şi combaterea tuturor formelor de antisemitism - nouă din zece evrei consideră că antisemitismul a crescut în ţara lor, 85 % considerând că aceasta este o problemă gravă. Pentru a remedia această situaţie, Comisia va mobiliza fonduri UE şi va sprijini statele membre în elaborarea şi punerea în aplicare a propriilor strategii naţionale. Comisia va sprijini crearea, la nivel european, a unei reţele de notificatori de încredere şi de organizaţii evreieşti pentru a elimina discursurile ilegale de incitare la ură din mediul online. Aceasta va sprijini, de asemenea, elaborarea de discursuri care să combată conţinutul antisemit online. Comisia va coopera cu industria şi cu companiile IT pentru a preveni afişarea şi vânzarea ilegală online a simbolurilor, a obiectelor şi a literaturii legate de nazism.

Protejarea şi promovarea vieţii evreieşti în UE: 38 % dintre respondenţi se gândesc să emigreze întrucât nu se simt în siguranţă în UE ca evrei. Pentru a se asigura că evreii se simt în siguranţă şi pot participa pe deplin la viaţa europeană, Comisia va oferi finanţare din partea UE pentru o mai bună protecţie a spaţiilor publice şi a lăcaşurilor de cult. Următoarea cerere de propuneri va fi publicată în 2022, fiind astfel puse la dispoziţie 24 de milioane EUR. Statele membre sunt, de asemenea, încurajate să recurgă la sprijinul Europol în ceea ce priveşte activităţile de combatere a terorismului, atât online, cât şi offline. Pentru a promova viaţa evreiască, Comisia va lua măsuri de protejare a patrimoniului evreilor şi de sensibilizare cu privire la viaţa, cultura şi tradiţiile evreieşti.

Educaţie, cercetare şi comemorarea Holocaustului: În prezent, un european din 20 nu a auzit vreodată de Holocaust. Pentru a păstra vie memoria, Comisia va sprijini crearea unei reţele de locuri în care a avut loc Holocaustul, dar care nu sunt neapărat cunoscute, de exemplu ascunzători şi locuri de execuţie. Comisia va sprijini, de asemenea, o nouă reţea de tineri ambasadori europeni care să promoveze memoria Holocaustului. Cu finanţare din partea UE, Comisia va sprijini crearea unui hub european de cercetare privind antisemitismul contemporan şi viaţa evreiască, în cooperare cu statele membre şi cu comunitatea de cercetare. Pentru a pune în valoare patrimoniul evreiesc, Comisia va invita oraşele care candidează la titlul de Capitală Europeană a Culturii să abordeze istoria minorităţilor lor, inclusiv istoria comunităţii evreieşti.

UE va utiliza toate instrumentele disponibile pentru a invita ţările implicate în procesul de extindere, ţările din vecinătate şi ţările din afara Uniunii să combată antisemitismul, inclusiv prin cooperarea cu organizaţiile internaţionale. Aceasta va garanta că fondurile externe ale UE nu pot fi alocate în mod eronat activităţilor care incită la ură şi violenţă, inclusiv împotriva evreilor. UE va consolida cooperarea UE-Israel în lupta împotriva antisemitismului şi va promova revitalizarea patrimoniului evreiesc la nivel mondial.

Strategia va fi pusă în aplicare în perioada 2021-2030.

Comisia invită Parlamentul European şi Consiliul să sprijine punerea în aplicare a strategiei şi va publica rapoarte cuprinzătoare de punere în aplicare în 2024 şi în 2029. Statele membre s-au angajat deja să prevină şi să combată toate formele de antisemitism prin adoptarea de noi strategii sau măsuri naţionale în cadrul strategiilor naţionale şi/ sau al planurilor de acţiune existente privind prevenirea rasismului, a xenofobiei, a radicalizării şi a extremismului violent. Strategiile naţionale ar trebui adoptate până la sfârşitul anului 2022, urmând ca acestea să fie evaluate de Comisie până la sfârşitul anului 2023.

Această strategie reprezintă angajamentul UE faţă de un viitor al vieţii evreieşti în Europa şi în afara graniţelor acesteia. Strategia marchează angajamentul politic al Comisiei pentru o Uniune Europeană fără antisemitism şi fără nicio formă de discriminare, pentru o societate deschisă, favorabilă incluziunii şi bazată pe egalitate în UE.

În urma Colocviului privind drepturile fundamentale consacrat antisemitismului şi islamofobiei, organizat în 2015, Comisia a numit prima coordonatoare pentru combaterea antisemitismului şi promovarea vieţii evreieşti. În iunie 2017, Parlamentul European a adoptat o rezoluţie privind combaterea antisemitismului. În decembrie 2018, Consiliul a adoptat o Declaraţie privind combaterea antisemitismului. În decembrie 2019, combaterea antisemitismului a devenit parte a portofoliului vicepreşedintelui Comisiei pentru promovarea modului nostru de viaţă european, ceea ce înseamnă că s-a prevăzut tratarea acestui subiect ca prioritate transversală. În decembrie 2020, Consiliul a adoptat Declaraţia privind integrarea luptei împotriva antisemitismului în toate domeniile de politică.

Multe dintre domeniile de politică legate de combaterea antisemitismului sunt în primul rând de competenţa statelor membre. Cu toate acestea, UE are un rol important de jucat în ceea ce priveşte formularea orientărilor de politică, coordonarea acţiunilor statelor membre, monitorizarea punerii în aplicare şi a progreselor, oferirea de sprijin prin intermediul fondurilor UE şi promovarea schimbului de bune practici între statele membre. În acest scop, Comisia va transforma grupul de lucru ad- hoc existent privind combaterea antisemitismului într-o structură permanentă, care să reunească statele membre şi comunităţile evreieşti.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.