Gunther Oettinger, Comisarul european pentru Buget, a sugerat că România, Ungaria, Polonia şi Italia doresc slăbirea proiectului european, care s-ar afla „în pericol de moarte”, scrie Politico.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Oettinger a declarat că aprobarea rapidă a viitorului buget pe termen lung al UE de către liderii naţionali şi Parlamentul European ar demonstra că Europa încă este capabilă să acţioneze în faţa unor astfel de provocări.

„Din punctul meu de vedere, proiectul este în pericol de moarte. Unii din Europa doresc să îl slăbească sau chiar să îl distrugă – Polonia, Ungaria, România şi guvernul Italiei”, a declarat Oettinger la un eveniment organizat la Bruxelles de Asociaţia Federală a Serviciilor de Ajutor Social din Germania.

El a adăugat că Uniunea Europeană se află în pericol din cauza autocraţilor care se folosesc de războaiele comerciale şi de agresiune şi a făcut referire la preşedintele rus, Vladimir Putin, la omologul său turc, Tayyip Erdogan şi la „chinezii deştepţi.”

Oettinger a precizat că guvernul Germaniei nu arată destul entuziasm faţă de UE, mai ales când vine vorba de buget. El a afirmat că ministrul Finanţelor, social-democrat Olaf Scholz, „este şi mai strict în acest sens” decât predecesorul său conservator, Wolfgang Schauble.

Comisarul a remarcat că primul capitol în acordul coaliţiei aflată la guvernare în Germania are ca titlu „un nou început pentru Europa.”

„Nu văd nimic din acest lucru în dezbaterile actuale de la Berlin. Absolut nimic”, a declarat el.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.