Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, şi ambasadorul SUA la Bucureşti, Adrian Zuckerman, au discutat despre cooperarea bilaterală în contextul pandemiei de COVID-19, despre anunţul privind retragerea Statelor Unite din Tratatul Cer Deschis, evoluţiile din Republica Moldova, programul Visa Waiver, aderarea României la OECD şi perspectivele Iniţiativei celor Trei Mări.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, l-a primit, vineri, pe ambasadorul SUA la Bucureşti, Adrian Zuckerman, care i-a înmânat informarea oficială prin care SUA anunţă oficial decizia de retragere din Tratatul Cer Deschis, care va intra în vigoare la 6 luni după data anunţului.

"Şeful diplomaţiei române a exprimat apreciere pentru consultările bilaterale frecvente pe tema aplicării Tratatului Cer Deschis şi a subliniat că acesta îşi menţine valoarea, România susţinând ferm Tratatul şi contribuind la acesta cu echipamente omologate la nivel aliat şi nu numai pentru misiuni de observare. A evidenţiat că România împărtăşeşte preocuparea Statelor Unite, partener strategic şi aliat extrem de important în cadrul NATO, cu privire la implementarea selectivă pe care Federaţia Rusă a avut-o în ceea ce priveşte prevederile Tratatului Cer Deschis, în special prin impunerea unor limite artificiale de aplicare, care nu corespund spiritului Tratatului. A arătat că în contextul dat, România înţelege poziţia SUA de a se retrage din acest Tratat şi a asigurat că România va depune în continuare eforturi pentru ca la nivelul Alianţei să existe o abordare unitară şi fermă, care să determine Rusia ca în următoarele 6 luni, la finalul cărora notificarea ieşirii SUA din Tratat îşi va produce efectele juridice, să revină la implementarea deplină a acestuia", arată MAE, într-un comunicat de presă.

Ambasadorul Adrian Zuckerman a transmis mulţumirile SUA pentru reacţia şi abordarea României şi a propus ca România şi SUA să menţină un dialog apropiat pe această temă în următoarea perioadă.

Conform MAE, cei doi oficiali au discutat despre perspectivele aprofundării Parteneriatului Strategic România-SUA în ansamblul său şi au exprimat satisfacţie pentru cooperarea foarte bună dintre România şi SUA, inclusiv în contextul COVID-19, în ceea ce priveşte sprijinul reciproc în vederea repatrierii cetăţenilor, sprijinul SUA pentru transportul şi achiziţia de echipament medical pentru România, ajutorul de 800 de mii de dolari pentru combaterea pandemiei. Ministrul Bogdan Aurescu a reamintit, în acest context, că România va trimite în perioada următoare o delegaţie militară formată inclusiv din personal medical în SUA, în contextul pandemiei.

"Un alt subiect important de pe agenda de discuţie ridicat de către ministrul Bogdan Aurescu a fost facilitarea accesului României în programul Visa Waiver, acest demers având impact deosebit pentru cetăţenii români, inclusiv în ceea ce priveşte contactele people-to-people, oportunităţile investiţionale şi economice, schimburile educaţionale şi nu numai. Ambasadorul Zuckerman a asigurat că acordă o atenţie deosebită acestui obiectiv comun şi că analizează în profunzime modalităţile prin care autorităţile române şi cele americane pot colabora pentru obţinerea unor rezultate concrete", mai scrie în comunicat.

În ceea ce priveşte aderarea României la OCDE, ministrul Bogdan Aurescu a evidenţiat că acesta continuă să fie un obiectiv prioritar al Guvernului României, iar ambasadorul Adrian Zuckerman a asigurat că SUA susţine deplin acest obiectiv al României.

"Totodată, au fost trecute în revistă evoluţiile pozitive înregistrate pe palierul Iniţiativei celor Trei Mări, inclusiv în contextul anunţului recent făcut de SUA cu privire la alocarea a sumei de 1 miliard de dolari pentru investiţii în proiecte energetice în cadrul Iniţiativei, precum şi a deciziei recente a unor ţări precum Estonia, Letonia şi Ungaria de a se alătura Fondului de Investiţii al Iniţiativei celor Trei Mări, la care România participă deja. A fost agreată continuarea coordonării apropiate dintre România şi SUA în pregătirea eficientă a rezultatelor Summit-ului Iniţiativei celor Trei Mări de la Tallinn, din octombrie, inclusiv în ceea ce priveşte dezvoltarea Fondului de Investiţii şi implementarea proiectelor prioritare de interconectivitate ale Iniţiativei", mai arată MAE.

Ministrul Bogdan Aurescu şi ambasadorul Adrian Zuckerman au avut un schimb de opinii şi cu privire la evoluţiile din Republica Moldova.

"Ministrul Bogdan Aurescu a punctat elementele cele mai importante din cadrul vizitei pe care a realizat-o la Chişinău, la 30 aprilie 2020, în contextul pachetului consistent de sprijin acordat de România cetăţenilor din R. Moldova, în eforturile de combatere a pandemiei de COVID-19, concretizat prin trimiterea unei echipe medicale şi donarea unor echipamente medicale, medicamente şi dispozitive medicale în valoare de cca 3,5 milioane de Euro. Cei doi oficiali au agreat ca SUA şi România să continue coordonarea pe linia încurajării autorităţilor din R. Moldova pentru intensificarea, în mod consecvent şi credibil, a reformelor necesare apropierii de UE şi respectarea, pe deplin, a principiilor democratice şi ale statului de drept. Şeful diplomaţiei române a arătat că România va continua să urmărească cu prioritate respectarea intereselor şi aşteptărilor legitime ale cetăţenilor din Republica Moldova, parcursul european fiind singurul în măsură să asigure dezvoltarea economică şi socială a Republicii Moldova în beneficiul direct al cetăţenilor săi", se mai arată în comunicatul MAE.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.