Ministrul Afacerilor Externe Bogdan Aurescu, afirmă că există "indicii clare" că în Ucraina au avut loc crime de război, acesta fiind motivul pentru care România s-a alăturat altor zeci de state care au sesizat Curtea Penală Internaţională cu privire la acţiunile Rusiei în Ucraina.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
"Trebuie să facem o distincţie clară între declaraţiile politice şi cele care se referă la procedurile juridice declanşate. Eu, ca profesor de Drept internaţional, cred în justiţia internaţională. Este motivul pentru care ne-am alăturat unui număr impresionant de alte state – 39 de state, la care au mai venit încă două ulterior - pe 2 martie, când am sesizat Curtea Penală Internaţională, pentru a facilita o declanşare mai rapidă a anchetei procurorului Curţii Penale Internaţionale pentru crime de război, crime împotriva umanităţii, genocid, produse în Ucraina în timpul acestor ostilităţi. E vorba despre trei posibile crime care au fost eventual comise de Federaţia Rusă în Ucraina. Există indicii serioase că acest tip de crime s-au produs în Ucraina în timpul acestor ostilităţi, cel puţin dacă vorbim despre crime de război, putem, din informaţiile care sunt publice, să vedem că există o încălcare a unor principii importante ale dreptului internaţional umanitar care se referă la modul de ducere a ostilităţilor”, a afirmat Bogdan Aurescu, vineri seară, la Antena 3, întrebat dacă Vladimir Putin este criminal de război.
 
El a arătat că investigaţia Curţii Penale Internaţionale s-a declanşat deja, că echipe ale procurorului din această instituţie lucrează deja la faţa locului, unde adună probe.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.