Andew Noble, ambasadorul Marii Britanii la Bucureşti, va vorbi - duminică, la Conferinţele Teatrului Naţional - despre România, ţară în care a trăit în anii 1980 şi unde a revenit după trei decenii.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Conferinţa, pe care o va susţine în limba română, va avea loc în Sala Atelier a TNB şi va începe la ora 11.00.

„Mă bucur foarte mult să mă întorc în România. După cum probabil ştiţi, am stat trei ani la Bucureşti, din 1983 până în 1986. Deci, am revenit în România, dar am impresia că am ajuns pentru prima oară în România. Altădată am fost în România socialistă, iar acum este o ţară diferită, cu un popor care trăieşte foarte altfel decât atunci”, a spus Andrew Noble la prima sa conferinţă de presă pe care a susţinut-o în calitate de ambasador al Marii Britanii la Bucureşti.

Cariera lui Noble a început în România anului 1983, cu prima sa misiune diplomatică în afara Marii Britanii de la angajarea în cadrul Ministerului britanic de Externe, un an înainte.

A fost, timp de trei ani, ataşat de presă al Ambasadei britanice. Ca diplomat străin, nu putea comunica cu românii - ştia că puţinii care se întâlneau şi vorbeau cu el sau cu alţi colegi diplomaţi erau monitorizaţi de Securitate şi erau nevoiţi să raporteze conţinutul discuţiilor. Neavând cum să îşi desfăşoare activitatea diplomatică la un nivel optim, actualul ambasador a profitat de anii petrecuţi în România pentru a învăţa cât mai bine limba şi pentru a afla cât mai multe despre cultura ţării, prin lecturi, dar şi călătorii dese în afara capitalei, în Bucovina, Maramureş şi Transilvania.

Trei decenii mai târziu, în august 2018, şi după numeroase alte misiuni diplomatice în întreaga lume, de la Germania, la Grecia, Africa de Sud şi Algeria, Andrew Noble a revenit în România. A descoperit o ţară complet schimbată. 

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.