Dacă îţi doreşti cheltuieli mai mici pentru energia electrică, este foarte important să ştii cum să îţi calculezi consumul.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Odată cu liberalizarea pieţei de energie, fiecare consumator are posibilitatea să folosească un calculator kw in lei, să îşi analizeze propriul consum şi să estimeze cheltuielile totale pe care le va avea dacă va alege un anumit furnizor de energie electrică.

Din păcate, calculul energiei electrice este destul de dificil, deoarece doar aproximativ jumătate din costul total al facturii este reprezentat de preţul energiei electrice. Toate celelalte costuri reprezintă tarife plătite pentru distribuţie şi pentru furnizare.

Cum calculezi factura de energie electrică? Care sunt serviciile pe care le plăteşti?

Dacă vrei să ştii exact cât plăteşti şi pentru ce, primul pas pe care trebuie să îl faci este să citeşti indexul de pe contor. Acest index afişează o valoare care reprezintă consumul de energie general, până în prezent. Consumul lunar este indexul nou – indexul din luna precedentă.

Este foarte important să transmiţi indexul citit, în aşa fel încât să te asiguri că plăteşti exact atât cât consumi. Transmiterea se poate face telefonic, pe site-ul furnizorului sau în aplicaţie, dacă furnizorul oferă o astfel de opţiune.

Care sunt taxele pe care le plăteşti pe factura de energie?

Preţul total al energiei electrice este format din următoarele componente:

1. Preţul pentru energia activă. Este preţul pe kWh x numărul de kW consumaţi. Preţul poate să difere în funcţie de oferta furnizorului şi de localitatea în care se află locul de consum;

2. Tariful pentru transport. Este un tarif plătit către Transelectrica, operatorul care se ocupă de transportul energiei electrice. Acesta poate să varieze în funcţie de locul de consum;

3. Tariful de distribuţie. Este tariful achitat pentru distribuţia energiei pe înaltă tensiune, medie tensiune şi joasă tensiune. Acesta poate să difere în funcţie de oferta distribuitorului şi în funcţie de zona în care se află locul de consum;

4. Contribuţia pentru cogenerare. Este o altă taxă plătită de orice consumator de energie electrică. Aceasta se adună într-un fond folosit pentru funcţionarea corectă a centralelor electrotermice, în condiţiile pe care le impun cei de la ANRE. Este o taxă a cărei valoare este stabilită în fiecare an, în funcţie de veniturile realizate, de celelalte costuri şi de o prognoză anuală.

5. Certificatele verzi. Este o taxă care este plătită către producătorii de energie verde.

6. Accize. Orice persoană care consumă energie electrică în scop necomercial trebuie să plătească o acciză. Valoarea acesteia este de 5,23 lei/ MWh.

7. Ultima componentă care intra în costul energiei electrice este TVA-ul. Valoarea acestuia este de 19%, procent adăugat sumei totale cumulate de celelalte componente.

De ce este bine să calculezi factura de energie electrică?

Acest calcul este important, deoarece îţi oferă garanţia că plăteşti atât cât trebuie şi te poate ajuta să iei decizii privind consumul. Un client informat este un client care poate găsi soluţii pentru a consuma la fel de multă energie, însă să plătească mai puţin.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.