Un incendiu de vegetaţie cu evoluţie rapidă a ajuns marţi la periferia Marsiliei, al doilea oraş ca mărime din Franţa, ceea ce a dus la închiderea aeroportului său, iar locuitorilor li s-a spus să rămână în casă şi să închidă toate ferestrele pentru a se feri de fum, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email
În cadrul unui briefing de presă, prefectul regiunii Bouches du Rhône, Georges-François Leclerc, a anunţat că incendiul care afectează în prezent metropola a cuprins 700 de hectare. „Sunt mobilizaţi peste 700 de pompieri, 9 aeronave, 5 avioane bombardier şi 4 Canadairs”, a precizat oficialul. Prefectul a anunţat că nouă pompieri au fost răniţi şi unul evacuat. „Mai mult de 10 locuinţe au fost afectate. Nu avem nicio victimă”, a anunţat el.

Un purtător de cuvânt al aeroportului din Marsilia, al patrulea cel mai aglomerat din Franţa, a declarat că avioanele nu au mai decolat sau aterizat începând din jurul prânzului, iar unele zboruri au fost redirecţionate către Nisa, Nimes şi alte aeroporturi regionale. Nu era clar când se va redeschide aeroportul.

Liniile de tren care se îndreaptă spre nord şi vest din Marsilia au fost suspendate din cauza unui incendiu în apropierea şinelor, a anunţat operatorul feroviar SNCF.

Circulaţia mai multor linii de autobuze a fost, de asemenea, suspendată, potrivit Le Figaro.

Fumul incendiului, alimentat de vântul cu viteze de până la 70 de kilometri pe oră, se simţea în centrul Marsiliei, au declarat locuitorii, în timp ce nori groşi de fum pluteau deasupra oraşului.

„Este foarte şocant - chiar apocaliptic”, a declarat Monique Baillard, o locuitoare din Les Pennes-Mirabeau, un oraş la nord de Marsilia, acolo unde a început incendiul, care a cuprins deja sute de hectare.

Potrivit unei surse sindicale, spitalul Nord, unul dintre cele mai mari spitale din Marsilia, nu mai are o alimentare normală cu energie electrică din cauza incendiului. Spitalul foloseşte generatorul său de urgenţă. „În mod normal, aceste generatoare durează trei zile”, a declarat pentru Le Figaro Audrey Jolibois. „Avem şi o altă problemă: personalul care trebuia să lucreze în această seară s-ar putea să nu poată veni la spital”, a spus ea.

Incendiile de vegetaţie, care au devenit mai distructive în ţările mediteraneene în ultimii ani din cauza schimbărilor climatice, au făcut ravagii şi în nord-estul Spaniei, unde mari părţi ale ţării erau în alertă maximă pentru incendii.

Săptămâna trecută au avut loc incendii pe insula grecească Creta şi la Atena, în timp ce o mare parte a Europei era afectată de un val de caniculă.

În timp ce incendiul se răspândea, locuitorii din cartierul 16 din Marsilia, care se învecinează cu Les Pennes-Mirabeau, au fost instruiţi de prefectură să rămână acasă, să închidă uşile şi obloanele şi să pună cârpe umede pe orice deschizătură. „Incendiul care a izbucnit în Pennes-Mirabeau este acum la porţile Marsiliei", a declarat primarul Benoit Payan pe X.

Locuitorilor li s-a spus să nu plece decât la ordin, pentru a lăsa drumurile libere pentru serviciile de salvare.

„În acest stadiu, populaţia trebuie să rămână izolată”, a postat prefectura Provence-Alpes-Côte d'Azur pe X. „Închideţi obloanele, uşile, lăsaţi proprietatea liberă pentru serviciile de urgenţă şi nu circulaţi pe drumuri”, au îndemnat autorităţile.

Între timp, un incendiu de vegetaţie care a izbucnit lângă Narbonne, în sud-vestul Franţei, era încă activ luni, alimentat de vânturi de 60 de kilometri pe oră. Aproximativ 2 000 de hectare au ars, a declarat prefectura locală.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.