Într-un timp (nu foarte) îndepărtat de acum încolo, veţi avea de luat o decizie. După ce v-aţi bucurat de o aderenţă, o putere de frânare şi un control superioare în timpul verii, datorită anvelopelor de vară, care funcţionează cel mai bine la temperaturi de peste 7°C, va trebui să alegeţi momentul perfect pentru a trece din nou la anvelope de iarnă. Cum ştiţi când este momentul potrivit? Haideţi să aruncăm o privire.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

De ce să schimbi anvelopele?

În timp ce anvelopele de vară sunt potrivite sezonului cald, acestea funcţionează atât de bine în condiţii de vreme plăcută şi caldă deoarece sunt fabricate din cauciuc mai tare, care suportă mai bine temperaturile mult mai înalte ale asfaltului. Acest lucru este diferit de anvelopele de iarnă, care sunt mai “moi” şi devin flexibile la cald.

La temperaturi de iarnă, anvelopele pentru vreme caldă devin şi mai rigide, în toate sensurile, iar acest lucru poate însemna că se uzează mult mai repede.

Evenimente
20 mai - Evenimentul News.ro “Energy Road - Energie la tine acasă”. Parteneri: AS & Partners, FPPG, Delgaz Grid, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Premier Energy, Romgaz
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei

Pe lângă faptul că vă pot costa mai mult atunci când trebuie să le înlocuiţi, anvelopele de iarnă funcţionează mai bine în sezonul rece, frânând mai eficient, având o aderenţă mai bună.

Ce temperatură este afară?

Sunt o mulţime de factori ce afectează comportamentul maşinii dumneavoastră pe carosabil. Însă cea mai cunoscută regulă se referă la temperatură, iar valoarea “magică” este 7°C. Regula este destul de simplă: la temperaturi constante de peste 7°C, este bine să păstraţi anvelopele de vară.

Dacă temperaturile scad mai mult de 7°C sau dacă porniţi la un drum lung în zone cu altitudini mai mari, este cazul să treceţi la anvelopele de iarnă.

Fiţi vigilenţi

Este important să acordaţi o atenţie deosebită condiţiilor meteorologice viitoare înainte de a vă angaja să schimbaţi o anvelopă de sezon cu alta. Dacă folosiţi anvelope de vară şi se preconizează că, în decurs de câteva ore, temperatura va atinge 6,9 sau 6,8° Celsius, este încă prea devreme pentru a face această schimbare.

Atunci când condiţiile meteo se schimbă astfel încât să scadă sub 7° Celsius pe o perioadă constantă, atunci este momentul să luaţi în considerare posibilitatea de a face schimbarea.

Nu uitaţi, nu vă faceţi griji cu privire la utilizarea anvelopelor de iarnă în condiţii de ploaie. Atâta timp cât temperatura este mai mică de 7° Celsius, anvelopele de iarnă sunt cele mai sigure anvelope de utilizat pe ploaie şi prezintă cel mai mic risc de acvaplanare.

Alegeţi o lună

Dacă urmărirea condiţiilor meteo la nivel de zecime de grad nu se află pe lista dumneavoastră de pasiuni, puteţi adopta o strategie mult mai simplă. Luaţi în calcul schimbarea orei. Acest lucru se întâmplă de două ori pe an: în ultimul weekend al lunii martie, respectiv ultimul weekend al lunii octombrie.

Cum alegeţi anvelopele potrivite

Ar trebui să vă înlocuiţi anvelopele în două situaţii: când sunt prea uzate sau când sunt prea vechi. Uzura anvelopelor se măsoară prin adâncimea benzii de rulare, mai exact partea anvelopei care vine în contact cu drumul. Adâncimea minimă ar trebui să fie de 1,6 mm. Există mai multe modalităţi de a verifica dacă banda de rulare este suficient de adâncă.

Anvelopele au o durată de viaţă utilă de 10 ani pe şosea sau 6 ani în depozit. În timp, cauciucul din anvelopă se usucă şi îşi pierde elasticitatea. Data de fabricaţie este indicată pe peretele lateral al anvelopei cu ajutorul a 4 cifre. Primele două reprezintă săptămâna, iar ultimele două indică anul. De exemplu, inscripţionarea „0215” indică faptul că anvelopa a fost fabricată în a doua săptămână (ianuarie) a anului 2015.

Ţineţi cont de următorii factori atunci când alegeţi să cumpăraţi un set nou de anvelope:

●       Bugetul: În general, preţul şi calitatea merg mână în mână pentru anvelope.

●       Tipul de vehicul: maşinile şi camioanele nu au aceleaşi nevoi. De regulă, magazinele indică tipul de vehicul compatibil cu anvelopa dorită. Dacă aveţi neclarităţi, este bine să cereţi mai multe detalii.

●       Kilometrajul anual: Dacă nu parcurgeţi mulţi kilometri în fiecare an, aţi putea opta pentru anvelope care îmbătrânesc mai greu.

●       Recomandările producătorului vehiculului: Pentru o performanţă optimă, vehiculul dumneavoastră are nevoie de un anumit tip de anvelope. Este important să ţineţi cont de această recomandare.

●       Drumurile pe care conduceţi. Părăsiţi des confortul asfaltului? Poate că ar trebui să luaţi în calcul anvelopele create special pentru drumurile off-road.

Dacă nu cumpăraţi exact aceeaşi anvelopă care a venit cu vehiculul pe care îl conduceţi, merită să vorbiţi cu un specialist care vă poate oferi sfaturi pe baza recomandărilor producătorului, a bugetului şi a nevoilor.

Şi, în cele din urmă, nu continuaţi niciodată să folosiţi anvelopele de vară pe tot parcursul iernii. Într-o situaţie de urgenţă, acestea pot prelungi distanţele de frânare cu 25 până la 30% şi pot creşte riscul de acvaplanare. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.