BRIO anunţă colaborarea cu două dintre cele mai importante voci la nivel global în testarea educaţională – Prof. dr. Mark Reckase şi Prof. dr. Eduardo Cascallar. Aceştia îşi vor asuma un rol de formare şi instruire a experţilor români în cadrul proiectului iniţiat de Ministerul Educaţiei şi Cercetării şi câştigat prin licitaţie de consorţiul format din companiile locale BRIO şi Ascendia. Cele două companii din consorţiu vor oferi asistenţă tehnică şi servicii pentru construirea standardelor naţionale de evaluare, un pas important pe care îl face sistemul educaţional românesc spre consolidarea capacităţii instituţionale pentru reforma educaţiei.
Cei doi experţi internaţionali în evaluare standardizată vor sprijini România în elaborarea unor standarde de evaluare clare, echitabile şi aliniate la bunele practici internaţionale, ceea ce va permite în primul rând măsurarea progresului real al elevilor, nu doar performanţa brută. Cu un cadru unitar de evaluare, aliniat la aceleaşi criterii de competenţă, sistemul educaţional românesc va putea defini politici educaţionale bazate pe date relevante şi comparabile, iar cadrele didactice vor putea iniţia intervenţii personalizate la nivel de elev, clasă, şcoală.
„Sunt extrem de mândru să conduc un contract de consultanţă cu o miză istorică pentru educaţia din România, prin care dezvoltăm primele standarde naţionale de evaluare pentru întreg sistemul educaţional. Este un moment definitoriu, cu un impact major asupra viitorului şcolii româneşti, şi o şansă rară de a contribui la o schimbare fundamentală. Parteneriatul nostru cu Ascendia şi colaborarea cu doi dintre cei mai mari experţi internaţionali în domeniu – profesorii Eduardo Cascallar şi Mark Reckase – aduc în România o expertiză de talie mondială. Ceea ce construim acum este cu adevărat remarcabil: punem bazele unei educaţii mai echitabile, mai relevante şi mai eficiente pentru generaţiile viitoare”, a arătat Dragoş Iliescu, fondator al companiei BRIO şi profesor universitar în cadrul Facultăţii de Psihologie şi Ştiinţele Educaţiei.
26 mai - Energy Road - Energie la tine acasă
10 iunie - Perspectivele macroeconomice și fiscale ale României
Prof. dr. Mark Reckase este o autoritate recunoscută la nivel mondial în domeniul psihometriei şi al testării educaţionale. Profesor emerit al Universităţii de Stat din Michigan şi fost preşedinte al Asociaţiei Naţionale de Măsurare în Educaţie (NCME) – una dintre cele mai importante organizaţii din lume în domeniul evaluării standardizate, Reckase este considerat unul dintre fondatorii testării adaptive computerizate şi al teoriei răspunsului la itemi multidimensionali. De asemenea, prof. dr. Reckase a elaborat cadrul conceptual pentru teoria psihometrică a stabilirii standardelor, evidenţiind importanţa alinierii politicilor educaţionale cu scorurile testelor şi a contribuit timp de peste patru decenii la cercetarea şi practica testării educaţionale. Acesta a participat la proiecte internaţionale ale OECD şi UNESCO privind măsurarea performanţei elevilor şi definirea unor cadre comune de evaluare şi a oferit expertiză în implementarea testărilor standardizate în ţări din Europa, America Latină şi Asia, susţinând construirea unor sisteme echitabile, valide şi comparabile internaţional.
Prof. dr. Eduardo Cascallar este un expert internaţional în psihometrie, evaluare educaţională şi modelare predictivă, cu o carieră academică şi de cercetare desfăşurată la intersecţia dintre ştiinţele cognitive, inteligenţa artificială şi politicile educaţionale. A fost profesor şi cercetător în SUA şi Europa, colaborând cu instituţii din Argentina, Spania, Germania, Olanda şi Regatul Unit, iar în prezent este profesor invitat la KU Leuven, Belgia. Prof. dr. Cascallar a coordonat şi participat la proiecte internaţionale de evaluare comparativă, dezvoltând metodologiile utilizate în testări naţionale şi internaţionale şi a oferit consultanţă pentru organisme internaţionale precum OECD, UNESCO, ETS şi ministere ale educaţiei din mai multe ţări.
Schimbarea paradigmei de la evaluarea sumativă la una formativă şi predictivă este unul dintre obiectivele aducerii de expertiză internaţională în România. În acest mod, proiectul implementat de BRIO şi Ascendia pentru Ministerul Educaţiei şi Cercetării ţinteşte reducerea inechităţilor prin standarde echitabile.
Despre BRIO
Brio® este platforma de teste digitale standardizate pentru elevii români. Prin testele şcolare Brio® , elevii români din clasele I-XII îşi pot evalua obiectiv cunoştinţele la principalele materii şcolare şi îşi pot îmbunătăţi performanţa la examene. Testele standardizate sunt dezvoltate pe baza unor principii ştiinţifice de măsurare (ramura ştiinţei care se ocupă de aceasta se numeşte psihometrie), astfel încât întrebările, procedurile de scorare şi de interpretare să fie aceleaşi pentru toate persoanele care trec prin testul respectiv. Ele utilizează metode statistice complexe pentru a respecta principiile de fidelitate şi validitate, adică acurateţe (lipsă de eroare) şi adecvare (corectitudine, acoperirea teritoriului conceptual ţintit). De aceea, sunt mult mai riguroase decât testele dezvoltate ad-hoc. Scorul unui test standardizat nu este supus subiectivităţii, el nefiind dependent de blândeţea sau severitatea evaluatorului ori de lejeritatea ori dificultatea întrebărilor.
După fiecare testare, elevul şi părintele sau profesorul primesc un raport de evaluare — Raportul Brio® — un document detaliat ce descompune în termeni foarte clari aspectele din subcapitolele analizate, indicând ce noţiuni sunt stăpânite deja de elev, respectiv pe cele pentru care e nevoie de aprofundare. Un instrument de ghidare şi de informare obiectivă şi acţionabilă, este singurul tool de pe piaţa românească de educaţie digitală ce sprijină pregătirea şi performanţa susţinută, identificând cu exactitate ariile unde elevul trebuie să mai lucreze pentru a fi competitiv faţă de colegii săi de generaţie.
Sistemul de Testare Brio este un produs ştiinţific conceput pe baza programei şcolare din România, conceptualizat de o echipă de profesori şi experţi internaţionali în testare şi psihometrie.

Conținutul acestui comunicat de presă este în întregime responsabilitatea autorului său. News.ro nu își asumă în niciun fel responsabilitatea pentru acuratețea informațiilor prezentate sau a modului de redactare a comunicatului.