Politologul Cristian Pîrvulescu afirmă că principalul câştigător al celor trei dezbateri electorale a fost, nu datorită prestaţiei, ci datorită prezenţei, Nicuşor Dan, care a pozat în victimă inocentă şi a atras foarte multă simpatie sau a încercat să atragă foarte multă simpatie. Despre Victor Ponta, afirmă că nu ştie în ce măsură acesta va obţine un plus de voturi datorită prezenţei la dezbaterea de la TVR, dar spune că, în schimb, George Simion nu pierde, pentru că, dacă s-ar fi prezentat la dezbateri, ar fi dovedit lipsa de calităţi. Scopul lui Simion şi Ponta a fost să arate diviziunile din aşa-zisul câmp pro-democrat, care au ieşit în evidenţă. Analistul crede că diaspora va vota în proporţie de 60-70% Simion-Porta, iar despre indecişi spune că nu este convins că aceştia sunt într-o zonă de necunoaştere totală. Potrivit lui Pîrvulescu, ceea ce contează acum, până la alegeri, este dezbaterea de după dezbatere, care va fi amplificată pe reţelele sociale în aceste zile aparent liniştite.
„George Simion şi Victor Ponta şi-au întărit imaginea de reprezentanţi ai unui curent puternic. Ponta s-a prezentat doar la dezbaterea de la TVR pentru simplul motiv că era retransmisă de televiziuni care au o audienţă extremistă. De altfel, cele două televiziuni cu audienţă extremistă au atins un număr de câteva sute de mii de telespectatori, iar pentru Ponta era important să ajungă la aceia şi a ajuns. În rest, nu putea să participe la celelalte două. Scopul celor doi, al lui Simion şi al lui Ponta, a fost de a arăta diviziunile din aşa-zisul câmp pro-democrat, care au ieşit în evidenţă”, a declarat, joi, pentru News.ro, politologul Cristian Pîrvulescu.
Potrivit analistului, acesta este motivul pentru care el crede că principalul câştigător, nu datorită prestaţiei, ci datorită prezenţei” la toate cele trei dezbateri, este Nicuşor Dan.
„Crin Antonescu n-ar fi putut lipsi (n. red. - de la cele trei dezbateri electorale), pentru că este challenger, era pe prima poziţie de challenger, dar, fiind prezent, a fost atacat atât de Dan, cât şi de Lasconi. Lasconi, sigur, a încercat să îl destabilizeze şi pe Dan, dar nu sunt convins că agresivitatea va convinge electoratul, pentru că în mod natural, Nicuşor Dan a pozat în victimă inocentă şi a atras foarte, foarte multă simpatie sau a încercat să atragă foarte multă simpatie. E o strategie electorală de dezbatere pe care am văzut-o de nenumărate ori - challenger care încearcă să se prezinte într-o asemenea postură pentru a atrage simpatia unei părţi a electoratului”, a explicat Cristian Pîrvulescu.
„Niciunul dintre candidaţi nu are reale calităţi de preşedinte”
Analistul politic a spus că bătălia nu are legătură cu demonstraţiile şi că, din punctul său de vedere, niciunul dintre candidaţi nu are reale calităţi de preşedinte.
„Au unele calităţi şi unele foarte regretabile absenţe, dar Antonescu a convins că este un foarte bun narator, că ştie să ţină discursuri, doar că discursurile nu mai au mare influenţă asupra publicului, pentru că datorită reţelelor sociale nivelul de aşteptare în ceea ce priveşte limbajul e foarte scăzut. Umberto Ecco atrăgea atenţia, în celebrul său eseu Fascismul Etern, că una din cele 14 caracteristici ale fascismului cultural este limbajul sărac, până la limbă de lemn. Limbajul sărac este cultivat până la caricatură de reţelele sociale, iar publicul de pe reţelele sociale nu aşteaptă să audă un limbaj spumos. Unii spun, Antonescu este spumos, dar nu rămâne nimic după. Politica e cuvânt şi, mă rog, ulterior o să vadă lucrul ăsta”, afirmă Pîrvulecu.
Analistul consideră că Dan este câştigătorul dezbaterilor pentru că acesta avea nevoie să convingă electoratul din diaspora şi din oraşele mici că este o alternativă şi prin simpla lui prezenţă a convins acest lucru, problema lui Antonescu fiind „sinceritatea şi mobilizarea” organizaţiilor PSD.
„Pentru că există riscul ca o parte din voturile PSD-ului, nu doar cele ale electoratului liber tentat de extremism, dar şi din anumite zone, să meargă spre Ponta, ceea ce îl poate scoate pe Crin Antonescu din turnul al doilea. Înaintea acestor dezbateri, Antonescu era în faţa lui Dan. Dezbaterile nu îl pot favoriza decât pe Dan, în măsura în care va reuşi să ajungă la un electorat care este anti-PSD şi încercarea lor este de a-l asocia pe Antonescu cu PSD-ul”, a explicat Pîrvulescu.
26 mai - Energy Road - Energie la tine acasă
10 iunie - Perspectivele macroeconomice și fiscale ale României
„Indecişii sunt la fel ca decişii. Altfel spus, aproape decişi”
Întrebat dacă şi ce candidat a reuşit cel mai mult să-i convingă pe indecişi să-l voteze, Cristian Pîrvulescu a răpsuns că nu este convins că votanţii indecişi sunt „într-o zonă de necunoaştere totală” şi că fiecare „a văzut calităţile candidatului pe care era dispus să-l accepte”.
„Indecişii sunt la fel ca şi decişii. Altfel spus, sunt aproape decişi. Sunt indecişi pro-Antonescu, indecişi pro-Dan, indecişi pro-Simion şi indecişi pro Ponta. Eventual şi unii, nu foarte mulţi, pro-Lasconi. Ca urmare, fiecare a văzut calităţile candidatului pe care era dispus să-l accepte. Nu sunt convins că indecişii sunt într-o zonă de necunoaştere totală. În plus, trebuie să recunoaştem că audienţa chiar şi la TVR a fost mică. Un milion şi jumătate de telespectatori, în condiţiile în care TVR a fost preluat de şapte televiziuni”, a explicat Pîrvulescu.
Acesta a menţionat că telespectatorii votanţi ai extremismului voiau mai degrabă să vadă spectacolul care să-i convingă şi mai tare să voteze direcţia pe care o aveau.
Dezbaterea de după dezbatere
„Totuşi, ceea ce contează e ceea ce facem noi în momentul de faţă, dezbaterea de după dezbatere, care va amplifica foarte mult dezbaterea pe reţelele sociale în aceste zile care aparent sunt liniştite. 1, 2, 3 mai e o mini-vacanţă, nu? Multe lucruri nu se mai pot întâmpla. În principiu, campania s-a cam încheiat, probabil că vor mai încerca câteva lucruri, dar nu vor reuşi. Ca urmare, sigur că dezbaterile electorale au contat, dar au contat pentru poziţia a doua, pentru challenger. Nu ştiu în ce măsură Ponta va obţine un plus de voturi datorită prezenţei la dezbaterea de la TVR. În schimb, Simion nu pierde, pentru că Simion, dacă s-ar fi prezentat în dezbatere, ar fi dovedit lipsa de calităţi şi ar fi pierdut. Nu ştiu cât ar fi pierdut, pentru că ştiţi, electoratul radicalizat şi fundamentalist nu-şi schimbă poziţia. Dar ar fi mobilizat mai mult electoratul care i se opunea, ar fi putut face ca votul util să funcţioneze într-o anumită direcţie. Aşa, i-a lăsat să pară că sunt divizaţi” menţionează Pîrvulescu.
Potrivit politologului, această „diviziune profundă” se va vedea şi la turul al doilea.
„De fapt, greşeala pe care au făcut-o partidele politice în noiembrie este că n-au luat în serios extremismul. Au vrut să se folosească de extremism, iar extremismul a devenit, dintr-o dată, forma de exprimare a nemulţumirii, a protestului, a tuturor lucrurilor rele care se pot reproşa politicii româneşti”, a punctat Pîrvulescu, adăugând că, în opinia sa, în acest moment nu mai există riscul să ne trezim cu o surpriză de genul celei cu Călin Georgescu, de anul trecut.
Cum va vota diaspora
În ceea ce-i priveşte pe românii din diaspora, Cristian Pîrvulescu afirmă că aceştia vor vota, în proporţie de 60-70%, Simion-Porta, singurii care nu vor vota extremişti fiind moldovenii.
„Deci marea bătălie va fi pe cei 30 % rămaşi. Singurii care nu vor vota extremism vor fi moldovenii. Acolo, Lasconi a obţinut mult data trecută. Peste 10% din voturile obţinute de Lasconi au fost obţinute în Moldova. Acum, bătălia se dă între Dan şi Antonescu, deşi există un electorat Lasconi în continuare consistent în unele sondaje care au fost publicate în R. Moldova. Partidul de guvernământ de acolo îl sprijină formal pe Antonescu, pentru că fac parte din aceeaşi politică, dar nu este deloc sigur că alegătorii din Moldova vor urma indicaţiile. În noiembrie nu au urmat indicaţiile, probabil că nici acum nu le vor urma. Deci este clar că în diasporă majoritatea voturilor neextremiste se vor îndrepta spre Nicuşor Dan. Întrebarea este cât de mult va reuşi Antonescu, pentru că data trecută Ciucă şi Ciolacu au obţinut undeva în jur de 70.000 de voturi, adică puţin sub 10%. E important să vedem ce se va întâmpla acum, dacă vor obţine mai multe voturi, dacă va fi o mobilizare mai mare a electoratului în diasporă sau nu. Pentru că zile libere sunt nu doar în România, zile libere sunt peste tot”, a mai declarat Cristian Pîrvulescu pentru News.ro.
În privinţa procentului de participare la vot, Pîrvulescu spune că se aşteaptă ca acesta să fie „undeva la 60%, puţin mai mult ca în toamnă.

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.