Casa este spaţiul în care ajungi şi unde te refugiezi şi te relaxezi după o zi nu chiar atât de bună. Sau poate să mai fie şi locul în care dai cele mai tari petreceri, te întâlneşti cu familia. Pe scurt, casa poate să fie ce vrei tu să fie. Doar că, la tine acasă trebuie să te simţi cel mai bine şi cel mai relaxat. Şi ce faci dacă îţi doreşti foarte mult asta? O amenajezi astfel încât să fie aşa cum vrei tu.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Când vine vorba de amenajarea casei, ai multe variante şi poţi să schimbi o grămadă de lucruri. De la nuanţa pereţilor, piesele de mobilier, până la corpurile alea vechi de iluminat. Doar că, pe lângă toate astea, trebuie să te mai gândeşti şi la nivelul de lumină naturală pe care îl vrei în camere. Cum nu poţi să controlezi soarele, momentan, pentru că cine ştie unde mai ajunge tehnologia, trebuie să apelezi la perdele şi draperii. Să zicem că nu prea eşti tu fanul luminii naturale sau poate eşti chiar opusul, vrei ca de dimineaţă să te trezeşti cu razele soarelui pe faţă. Ei bine, pentru asta apelezi la perdele sau draperii.

Aşa că, în articolul ăsta o să îţi spunem mai multe despre perdele, draperii, cum să le alegi, de ce să alegi o perdea sau o draperie şi cum să le alegi în funcţie de cameră.

Diferenţele dintre perdele şi draperii

Când vine vorba de perdele şi draperii, unii oameni cred că nu există vreo diferenţă între cele două. Deşi se aseamănă, există şi diferenţe semnificative între ele. O asemănare poate fi că perdelele şi draperiile sunt disponibile în culori şi lungimi similare, iar ambele beneficiază de un sistem de prindere asemănător. Însă, există şi diferenţe, despre care îţi spunem imediat.

Draperiile, sunt confecţionate dintr-un material gros, care blochează lumina naturală, îţi oferă mai multă intimitate şi poate să adauge chiar un strop de eleganţă. Totuşi, dacă vrei să le cureţi acasă, ar trebui să ai grijă, pentru că, de regulă, materialele din care sunt confecţionate au nevoie de o îngrijire mai atentă, nu poţi să le bagi la maşină şi să le speli ca pe tricouri.

Pe de altă parte, perdelele, sunt confecţionate din materiale mai soft, care permit pătrunderea unei cantităţi de lumină naturală în încăpere. Ele sunt, de obicei, de aceeaşi lungime cu fereastra, oferind un aspect mai simplu şi deschis. Şi avantajul lor este că le speli foarte uşor deoarece sunt confecţionate din materiale uşoare, care nu au nevoie de vreo îngrijire anume. Ceea ce înseamnă că pe ele le poţi băga la maşina de spălat.

De ce să ţii cont atunci când alegi draperiile sau perdelele

În funcţie de sezon, alegerea perdelelor sau draperiilor poate fi influenţată de nevoile tale dar şi de locuinţă. În general, draperiile sunt mai bune în sezonul rece. De ce? În primul rând, deoarece se întunecă mai devreme, aşa că nu te bucuri de atât de multă lumină naturală. În plus, fiind din materiale mai groase, pot acţiona ca un fel de barieră împotriva aerului rece. Pe de altă parte, perdelele sunt mai populare în sezonul cald. Ziua e mai lungă şi aşa ai parte de mai multă lumină naturală prin camere.

Cum şi ce alegi în funcţie de fiecare cameră

Sufrageria e cumva punctul zero al relaxării. Fie că te arunci în canapea după o zi de muncă şi te uiţi la filme şi seriale sau te bucuri de o carte bună, lumina naturală e foarte importantă. Aşa că, dacă ai nevoie de lumină, poţi să apelezi la nişte perdele. Totuşi, dacă vrei să dai senzaţia de spaţiu intim şi de acasă, nişte draperii dintr-un material mai fin pot fi cireaşa de pe tort. Însă, dacă vrei, poţi să îţi pui atât nişte perdele, cât şi nişte draperii care să vină în faţa lor, şi aşa eşti sigur că intră şi lumina, dar şi că poţi renunţa la ea dacă ţi se pare prea multă.

Dormitorul trebuie să fie şi el sinonim cu relaxarea, că doar acolo dormi. Dacă eşti fanul intimităţii şi mai puţin fanul luminii care te trezeşte de dimineaţă, draperiile vor fi o alegere potrivită. În schimb, dacă alarma ta de dimineaţă sunt razele soarelui, poţi să-ţi iei perdele. Şi dacă nu ştii ce preferi mai mult, apelezi la trucul pe care ţi l-am dat pentru sufragerie.

În ceea ce priveşte bucătăria, draperiile şi perdelele au mai mult rol decorativ. Dacă ai bucătărie care se scaldă în culori vii, alege perdele în nuanţe deschise sau chiar unele transparente pentru a menţine o atmosferă plăcută. Dacă alegi draperii, optează pentru nişte modele scurte, cam cât fereastra sau puţin mai lungi. De ce ai apela la perdele sau draperii fix în bucătărie? Chit că au rol mai mult decorativ, o să dai o impresie de acasă şi de continuitate.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.