Preşedintele Curţii Constituţionale, Augustin Zegrean, a declarat, luni, că este necesară o lege a interceptărilor telefonice şi a supravegherii suspecţilor, care să stabilească rolul instituţiilor în cadrul cercetării penale, apreciind că dacă ar exista un astfel de act normativ nu s-ar mai vorbi "după imaginaţie".

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Dacă am avea o lege a interceptărilor, nu am mai vorbi după imaginaţie, am şti că scrie în lege cum se fac toate astea. Şi lucrul acesta ar trebui făcut. Sper că se va face într-o zi şi o lege, cum este în majoritatea ţărilor europene. Am o lege a interceptărilor şi pentru toată activitatea aceasta de urmărire. Deci, eu nu cred că ei (SRI - n.r.) stau şi ascultă cine, ce vorbeşte şi pe urmă pornesc dosar din ce au ascultat. Ei ascultă când au o cerere de la procuror să asculte, când există indicii că s-a comis o infracţiune sau când există indicii că se pregăteşte comiterea unei infracţiuni. Din momentul ăla începe, pentru că nu pot să asculte fără mandat. Şi pe siguranţa naţională trebuie să aibă un mandat de la judecător ca să asculte", a declarat, la Radio România Actualităţi, preşedintele Curţii Constituţionale, care a apreciat că trebuie făcută "ordine" în toată această activitate de urmărire şi interceptare.

El a mai spus că CCR a avut în vedere practica europeană în ceea ce priveşte supravegherea şi interceptarea în dosarele penale, verificând cum se procedează în alte state, iar concluzia a fost că "nu prea sunt ţări în care activitatea de supraveghere să se facă de alte organe decât de procurori şi organe de urmărire penală, de Poliţia Judiciară".

 "Am găsit doar în Ungaria o situaţie în care serviciile secrete pot să facă aceste înregistrări, dar acolo serviciile sunt în subordinea primului ministru. În rest, nu prea sunt şi mai sunt ţări cum este Anglia în care nici nu se acceptă înregistrările ca probă în procesul penal şi în niciun fel de proces probabil că înregistrările nu se acceptă", a afirmat Augustin Zegrean.

Întrebat dacă această decizie a Curţii Constituţionale va putea fi folosită pentru a se cere revizuirea hotărârilor acolo unde acestea au rămas definitive, Zegrean a spus că toate deciziile CCR "au putere numai pentru viitor", iar cei care spun contrariul "se bazează pe neştiinţă".

Augustin Zegrean a mai spus că nu şi-a imaginat "cât de amplă este această activitate de interceptare" şi că speră că nu este adevărat atunci când s-a vorbit despre suma de un miliard de euro pentru aparatură: "Nu ne intereseaza pe noi cine este proprietarul acestei instalaţii (de interceptare -.n.r). Nu am avut idee cât de mare şi amplă este această activitate. Sper că nu e adevărat când s-a vorbit de un miliard de euro (...) pentru această instalaţie, sper că este o exagerare".

Preşedintele Curţii Constituţionale a mai spus că nu înţelege "toată zbaterea" din ultima perioadă în legătură cu această decizie a CCR.

"Am luat decizii mult mai importante şi nu s-a făcut atâta dezbatere", a adăugat Zegrean.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.