Iniţiativa pentru Cultură Democratică Europeană (ICDE) îl propune pe Cristi Dănileţ, vicepreşedinte al organizaţiei, pentru un loc la Curtea Constituţională. Trei posturi vor deveni vacante în acest an, urmând a-şi încheia mandatele preşedintele CCR, Valer Dorneanu (numit de Camera Deputaţilor), şi judecătorii Mona Pivniceru (numătă de Senat) şi Daniel Morar (numit de preşedinte).

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
CITEȘTE ȘI USR anunţă că-l propune pe judecătorul Cristi Dănileţ pentru Curtea Constituţională

”Pentru unul din cele trei locuri vacante la Curtea Constituţională a României, Iniţiativa pentru Cultură Democratică Europeană îl propune pe vicepreşedintele asociaţiei, judecător dr. Cristi Danileţ. Propunerea este adresată Preşedintelui României, Senatului şi Camerei Deputaţilor, care vor numi fiecare câte un membru al CCR”, a transmis, miercuri, ICDE, printr-un comunicat de presă.  

Potrivit sursei citate, ”prin activitatea profesională şi civică excepţională depusă în ultimii ani, prin implicarea generoasă şi contribuţia majoră la dezvoltarea educaţiei juridice a tinerilor din România, judecător dr. Cristi Danileţ a demonstrat că este un om integru, bine pregătit profesional, dedicat valorilor europene, una dintre acestea fiind chiar statul de drept”.  

”ICDE consideră că prin numirea lui Cristi Danileţ la CCR, prestigiul instituţiei şi misiunea controlului de constituţionalitate al legislaţiei ar avea de câştigat. CCR este în prezent grav afectată de lipsa de credibilitate în societatea românească, în principal din cauza numirii frecvente de persoane care au activat în partide politice, care sunt apropiate în mod evident politicii şi intereselor de partid şi au exprimat poziţii care au fost ulterior contrazise de Curtea Europeană de Justiţie”, a mai transmis organizaţia.  

În acest an îşi încheie mandatele trei dintre judecătorii constituţionali. Legea 47/1992 prevede că numirea unui nou judecător al CCR trebuie efectuată cu cel puţin o lună înainte de încetarea mandatului judecătorului predecesor.  

La 10 iunie, expiră mandatul la CCR al preşedintelui Valer Dorneanu, numit de Camera Deputaţilor. Biroul Permanent al Camerei a declanşat procedura de numire a unui nou judecător, termenul limită de depunere a candidaturilor este 26 aprilie. 

De asemenea, expiră mandatul judecătorilor Mona Pivniceru (numătă de Senat) şi Daniel Morar (numit de preşedinte). 

Livia-Doina Stanciu, Marian Enache, Attila Varga, Simina Tănăsescu, Cristian Deliorga şi Gheorghe Stan îşi continuă mandatele.  

 În 23 decembrie 2021, judecătorul Cristi Danileţ anunţa că a fost înştiinţat oficial că Inspecţia Judiciară îl cercetează disciplinar pentru că este membru al asociaţiilor VeDem Just şi ICDE, reproşându-i-se că face parte din "formaţiuni politice". 

"Eu niciodată nu am luat parte la vreo acţiune politică cu aceste organizaţii şi m-am abţinut întotdeauna de la vot când a fost vorba de vreun comunicat de presă care viza spectrul politic, tocmai în considerarea funcţiei mele de judecător", explica atunci el.  

Consiliul Superior al Magstraturii a decis, în 13 decembrie 2021,  excluderea din magistratură a judecătorului Cristi Dănileţ pentru ”manifestări pe reţelele de socializare”.  

Judecătorul preciza că sancţiunea i-a fost aplicată pentru filmuleţe publicate pe TikTok şi anunţa că va contesta decizia, care nu este definitivă.  

 

 

 

 

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.