Camera Deputaţilor a adoptat, decizional, proiectul de lege care aduce modificări la Codul penal, în sensul în care persoanele condamnate definitiv, care în 7 zile nu se prezintă pentru a fi pusă în executare pedeapsa, vor avea pedeapsa suplimentară între 6 luni şi 3 ani pentru o infracţiune asimilată celei de evadare. Alina Gorghiu a precizat că, în calitate de ministră a Justiţiei, este preocupată de tema fugarilor şi va depune „toate eforturile pentru a-i aduce înapoi în România”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

UPDATE - „După ce va intra în vigoare legea, fugarilor li se adaugă o nouă pedeapsă la cea existentă - între 6 luni şi 3 ani - dacă în termen de 7 zile de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare nu se vor prezenta la organele competente pentru a începe executarea pedepsei. Ca ministră a Justiţiei, rămân preocupată de tema fugarilor şi, în limita atribuţiilor, voi depune toate eforturile pentru a-i aduce înapoi în România”, a afirmat Alina Gorghiu, potrivit unei postări pe pagina de Facebook a PNL.

ŞTIREA INIŢIALĂ - Iniţiativa legislativă a fost adoptat cu 230 de voturi „pentru”, trei „împotrivă” şi un deputat s-a abţinut.

Proiectul de lege are ca obiect de reglementare înăsprirea pedepselor pentru sustragerea de la executarea unor pedepse privative de libertate.

Astfel, sustragerea de la executarea unei astfel de pedepse este asimilată evadării dacă persoana condamnată la o astfel de pedeapsă nu se prezintă la organul de poliţie în termen de şapte zile de la data la care a rămas definitivă hotărârea prin care s-a dispus executarea pedepsei.

O altă modificare se referă la pedeapsa aplicată pentru infracţiunea de evadare, care se va adăuga la pedeapsa rămasă neexecutată la data evadării.

„Evadarea din starea legală de reţinere sau de deţinere se pedepseşte cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani. Când evadarea este săvârşită prin folosire de violenţe sau arme, pedeapsa este închisoarea de la 1 la 5 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi. Se consideră evadare: a) neprezentarea nejustificată a persoanei condamnate la locul de deţinere, la expirarea perioadei în care s-a aflat legal în stare de libertate; b)părăsirea, fără autorizare, de către persoana condamnată, a locului de muncă, aflat în exteriorul locului de deţinere. c) încălcarea de către persoana aflată în arest la domiciliu a obligaţiei de a nu părăsi imobilul ori nerespectarea de către aceasta a itinerarului sau condiţiilor de deplasare, stabilite potrivit legii ”, prevede Codul penal în vigoare, la articolul 285

Proiectul de lege adoptat de către deputaţi şi care aduce modificări Codului penal introduce un nou alineat care prevede că: „Se consideră evadare şi fapta persoanei condamnată la pedeapsa detenţiunii pe viaţă sau la pedeapsa închisorii de a nu se prezenta la organul de poliţie în vederea punerii în executare a mandatului de executare a pedepsei în termen de 7 zile de la data la care a rămas definitivă hotărârea prin care s-a dispus executarea pedepsei”.

În situaţia prevăzută la alineatul nou introdus, „pedeapsa pentru infracţiunea de evadare se aplică o singură dată, indiferent de numărul de zile cu care s -a depăşit termenul de prezentare la organul de poliţie”.

Astfel, „pedeapsa aplicată pentru infracţiunea de evadare se adaugă la pedeapsa rămasă neexecutată la data evadării”.

„Structurile Ministerului Afacerilor Interne care pun în executare ordinul de dare în urmărire potrivit art. 522 alin. (1) din Legea nr. 135/2010 privind Codul de procedură penală, cu modificările şi completările ulterioare, la expirarea termenelor prevăzute de art .285 alin.(3¹) din Legea nr 286/2009 privind Codul penal, cu modificările şi completările ulterioare şi art. II sesizează organele de urmărire penală competente să efectueze urmărirea penală cu privire la infracţiunea prevăzută de art. 285 alin. (3¹) din Legea nr.286/2009, cu modificările şi completările ulterioare”, mai arată propunerea legislativă.

Pe 23 octombrie, Senatul a adoptat proiectul, în calitate de prim for sesizat, votul Camerei Deputaţilor a fost decizional şi astfel legea merge la promulgare.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.