Procurorul general Augustin Lazăr a declarat marţi, referindu-se la disputele din interiorul DNA, că aceasta este o structură de elită a Ministerului Public, care în câteva zile îşi va clarifica problemele, şi că scandalul există în jurul instituţiei, fiind produs, "nu dezinteresat, de anumite canale media". Despre detectorul de minciuni, invocat de cei care au reclamat modul în care procurorul şef al DNA Laura Codruţa Kovesi dorea să ancheteze felul în care înregistrările cu ea au ajuns în spaţiul public, Lazăr a susţinut că acest procedeu, "fără a fi o regină a probaţiunii", poate oferi date despre direcţia în care trebuie să meargă o investigaţie.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Sugeraţi dumneavoastră că există scandal în DNA. Scandalul există în jurul DNA. Adică există un bruiaj, un zgomot mediatic deosebit de interesat, care ar vrea să găsească vulnerabilităţile unei instituţii de elită a Ministerului Public, vulnerabilităţile şi posibilele radicalizări ale unei persoane care, sigur, ar putea să aibă anumite frustrări de-a lungul timpului acumulate. Însă eu vă asigur că DNA este o structură de elită a Ministerului Public în care UE a investit bani mulţi, are un corp de elită, ca de altfel, şi întreg Ministerul Public şi DNA îşi va clarifica toate problemele pe care le are", a afirmat procurorul general, răspunzând unei întrebări pe tema scandalului de la DNA.

El a susţinut că "scandalul este în jur, este produs nu dezinteresat de anumite canale media" şi că "evident că avantajează pe cei care doresc oprirea luptei anticorupţie".

"Dumneavoastră spuneţi că sunt tensiuni, faptul că cineva să comită o faptă în DNA, nu înseamnă tensiuni, înseamnă ca acel cineva va fi găsit şi lucrurile vor fi clarificate în zilele imediat următoare şi se va demonstra că DNA este capabilă să-şi clarifice problemele", a menţionat Lazăr.

El a fost întrebat şi în legătură cu utilizarea detectorului de minciuni anchete, având în vedere că procurorii care s-au adresat Inspecţiei Judiciare reclamând-o pe Kovesi au invocat faptul că aceasta dorea utilizarea testului polihgraf.

"Puţină lume ştie câteva lucruri care sunt esenţiale: detectorul de minciuni este un dispozitiv care este utilizat pentru a verifica sinceritatea. Nu reprezintă o regină a probaţiunii, dar poate să ajute pe cel care face verificările să determine dintr-un cerc mai larg de suspecţi, încotro ar trebui să meargă investigaţia. Cu certitudine vă spun că a multa oară a fost folosit detectorul de minciuni, nu pentru a produce proba regină, ci pentru a orienta investigaţia pe bază de probe, într-o zonă unde să fie identificat", a explicat Augustin Lazăr, la intrarea la CSM.

Consiliul Superior al Magistraturii ia în discuţie, marţi, solicitarea procurorului şef al DNA Laura Codruţa Kovesi, de revocare din funcţie a procurorilor Doru Ţuluş şi Mihaela Iorga.

Cei doi au ajuns, marţi dimineaţa, la sediul CSM, spunând  că au venit să ia la cunoştinţă cererea de revocare şi să îşi depună punctul de vedere la Secţia pentru Procurori a CSM. Ei au precizat că vor face declaraţii în cadru instituţional.

 

FOTO - Inquam Photos / Octav Ganea
FOTO - Inquam Photos / Octav Ganea

Direcţia Naţională Anticorupţie precizează, într-un răspuns transmis la solicitarea News.ro, că procurorii Doru Ţuluş şi Mihaela Moraru Iorga, pentru care şefa instituţiei a cerut revocarea în 29 iunie, nu mai îndeplinesc condiţia bunei reputaţii pentru a fi procurori în cadrul DNA, aşa cum rezultă din Codul Deontologic al judecătorilor şi procurorilor. Lui Moraru Iorga i se reproşează că nu a înregistrat un denunţ conform procedurilor legale, iar lui Ţuluş că a soluţionat dosare în care era implicată o persoană cu care avea "raporturi civile", ceea ce i-ar fi afectat imparţialitatea. De asemenea, Parchetul General a dispus joi încetarea delegării celor doi procurori pe funcţii de şefi de serviciu în cadrul DNA. 

Ulterior, procurorii DNA Mihaela Iorga, Doru Ţuluş şi Marin Nicolae au sesizat Inspecţia Judiciară acuzând că procurorul şef al DNA se implică în ancheta privind înregistrarea unei şedinţe a DNA, făcând presiuni asupra procurorilor şi solicitând teste cu detectorul de minciuni.

De asemenea, cei trei procurori au trimis un memoriu CSM în care arată că testarea poligraf a unui magistrat poate deschide calea către vulnerabilizarea procurorilor. "Având în vedere calitatea de garant al independenţei şi imparţialităţii magistraţilor pe care o reprezintă Consiliul Superior al Magistraturii, ne adresăm dumneavoastră într-un demers legitim de apărare a statutului magistratului întrucât testarea poligraf a unui magistrat poate deveni o practică de natură a aduce grave prejudicii independenţei magistratului, fie el procuror sau judecător. Atragem atenţia asupra faptului că odată cu acest precedent se va deschide calea spre vulnerabilizarea magistraţilor (...) Ceea ce astăzi pare un demers a trei procurori, odată creat acest precedent, se poate transforma mâine într-o practică generală. Ne punem întrebarea legitimă care va fi motivarea obiectivă a respingerii cererii de administrare a probei constând în testarea poligraf a magistratului formulată de orice denunţător de bună sau de rea credinţă. Simplul refuz al magistratului de a-şi proba nevinovăţia va fi de natură să îi afecteze onoarea şi probitatea profesională prin instituirea unei prezumţii de vinovăţie", arată procurorii DNA în memoriul trimis CSM.

Scandalul în DNA a izbucnit după apariţia în presă a înregistrărilor cu Laura Codruta Kovesi la o întâlnirea cu procurorii DNA. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.