Uniunea Naţională a Judecătorilor din România (UNJR) cere Avocatului Poporului să atace la Curtea Constituţională Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului (OUG) adoptată după decizia Curţii privind interceptările, susţinând că faptul că SRI devine “organ special de cercetare penala” este ”de natură a afecta drepturile fundamentale ale cetăţenilor, inclusiv dreptul la un proces echitabil”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
”Modul în care Guvernul a înţeles să rezolve situaţia rezultată în urmă deciziei Curţii Constituţionale contravine în mod flagrant art. 115 alin. 6 din Constituţie, care prevede în mod neechivoc că ordonanţele de urgenţă nu pot afecta drepturile, libertăţile şi îndatoririle prevăzute de Constituţie”, arată UNJR într-un comunicat.

Judecătorii menţionează că articolul 13 din Legea 14/1992 de funcţionare a SRI prevede în mod ferm că “organele Serviciului Român de Informaţii nu pot efectua acte de cercetare penală, nu pot luă măsură reţinerii sau arestării preventive şi nici dispune de spaţii proprii de arest”.
 

”Această prevedere a fost inclusă în mod expres în legea privind organizarea şi funcţionarea Serviciului Român de Informaţii, tocmai pentru a se evită abuzurile permise de un astfel de amestec între muncă informativă şi cea de cercetare penală. O astfel de competenţă a permis Direcţiei VI – anchete penale – a fostei Securităţii comiterea, sub acoperirea legii, a celor mai atroce abuzuri şi încălcări ale drepturilor omului. Prin ordonanţa dată de Guvern, Serviciul Român de Informaţii dobândeşte atribuţii de cercetare penală, fapt ce înseamnă o îndepărtare de valorile europene şi o întoarcere spre trecutul comunist”, spune UNJR.

 
Printre argumentele UNJR mai este şi faptul că, încă din 2006, experţii Comisiei Europene au subliniat într-un raport că ”nu există nici un control asupra modului în care SRI, folosindu-se de structura sa strategică, colectează informaţii despre investigaţii”.
 
”Această veche vulnerabilitate este acum mult agravată. Dubla subordonare a ofiţerilor de informaţii, creată prin această ordonanţă, faţă de procuror pe de-o parte şi faţă de superiorii din SRI, pe de altă parte, va crea probleme legate atât de securitate, cât şi de dreptul la un proces echitabil. În loc să rezolve problemele, soluţia adoptată de Guvern le adânceşte. România are deja o structură specializată în domeniul terorisimului, şi anume DIICOT, astfel încât ştirbirea atribuţiilor sale, pentru a fi trecute unui serviciu secret, este de neînţeles într-un stat care a ales să confere procurorilor statut de magistraţi, tocmai pentru a permite anchete independente, şi de neacceptat în situaţia în care soluţia este adoptată printr-o ordonanţa de urgenţă”, mai spune UNJR.

Guvernul a aprobat, în şedinţa specială de vineri, OUG care stabileşte că interceptările în materie penală şi de securitate naţională vor putea fi realizate prin Centrul Naţional de Interceptare a Comunicaţiilor din cadrul SRI.

Prin acest act normativ Centrul Naţional de Interceptare a Comunicaţiilor este desemnat să obţină, prelucreze şi stocheze informaţii în domeniul securităţii naţionale, iar la cererea organelor de urmărire penală să asigure accesul la sistemele tehnice în condiţii stabilite prin protocoale de cooperare.

Potrivit OUG, organele SRI vor putea fi desemnate organe de cercetare penală în cazuri de securitate naţională şi terorism în domeniul interceptărilor.

Actul normativ modifică Codul de procedură penală, eliminând sintagma "ori de alte organe specializate ale statului" din articolul 142, alineatul 1, referitor la supravegherea tehnică, declarat neconstituţional de CC.

În noua formă, articolul prevede că "Procurorul pune în executare supravegherea tehnică ori poate dispune ca aceasta să fie efectuată de organul de cercetare penală sau de lucrători specializaţi din cadrul poliţiei".

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.