Un bărbat suspectat că, în 2010, ar fi ucis o persoană şi i-ar fi ascuns cadavrul, după care ar fi încercat să inducă în eroare membrii familiei victimei, prin mesaje în care spunea că aceasta e plecată în străinătate, a fost arestat preventiv după ce, pe latură civilă, o instanţă a stabilit moartea persoanei respective.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Procurorii Secţiei de urmărire penală şi criminalistică (SUPC) din Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PICCJ) au dispus, prin ordonanţa din 11 aprilie 2016, punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de Felix Dianu pentru infracţiunile de omor şi profanare de morminte.

Anchetatorii au cerut, marţi, judecătorului de drepturi şi libertăţi din cadrul Tribunalului Bucureşti arestarea preventivă a lui Felix Dianu, iar instanţa a admis cererea şi a dispus emiterea unui mandat de arestare preventivă pe numele acestuia.

Evenimente
20 mai - Evenimentul News.ro “Energy Road - Energie la tine acasă”. Parteneri: AS & Partners, FPPG, Delgaz Grid, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Premier Energy, Romgaz
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei

În referatul procurorilor se arată că în 22 februarie 2010, Poliţia din Târgu Cărbuneşti, judeţul Gorj a fost sesizată de N.D. că, în 15 februarie 2010, victima (fratele său) a dispărut în împrejurări suspecte şi nu a mai revenit la domiciliu.

Întrucât din primele cercetări s-a conturat săvârşirea unei infracţiuni grave contra persoanei, IPJ Gorj s-a sesizat din oficiu cu privire la infracţiunea de lipsire de libertate în mod ilegal iar în 27 aprilie 2010 procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Gorj au început urmărirea penală faţă de Felix Dianu pentru lipsire de libertate în mod ilegal asupra lui N.D., victima fiind dispărută.

În 28 iulie 2010 procurorul general de la acea vreme a stabilit preluarea cauzei de către Secţia de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

În urma cercetărilor, procurori ai Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul PICCJ au dispus schimbarea încadrării juridice în infracţiunea de omor, iar ulterior, în 23 februarie, au extins urmărirea penală şi sub aspectul săvârşirii infracţiunii de profanare de morminte.

Anchetatorii susţin că în cursul zilei de 15 februarie 2010, la intrarea în oraşul Târgu Cărbuneşti, victima N.D. s-a urcat în autoturismul condus de Dianu, fapt confirmat de declaraţiile a trei martori.

În aceeaşi seară, arată anchetatorii, N.D. a fost victima infracţiunii de omor, comisă de Dianu, care i-a ascuns ulterior cadavrul pentru a evita tragerea la răspundere penală.

Practic, relaţia tensionată dintre inculpat şi victimă - cauzată de existenţa unei relaţii apropiate dintre inculpat şi fosta soţie a victimei - ar fi degenerat în acţiunea violentă. Intenţia lui Dianu de a induce în eroare rudele victimei reiese dintr-o serie de acţiuni ale acestuia, care a încercat prin diverse modalităţi să le creeze apropiaţilor victimei convingerea că aceasta este plecată în străinătate, mai notează procurorii.

Astfel, arată aceştia, prin transmiterea unor mesaje telefonice, Dianu a încercat să justifice absenţa victimei, cu motivarea că ar fi plecat din ţară - obţinând astfel întârzierea sesizării dispariţiei.

În 10 februarie 2016 a rămas definitivă sentinţa civilă prin care s-a hotărât declararea judecătorească a morţii victimei, precizează anchetatorii,care notează că cercetările continuă pentru lămurirea tuturor împrejurărilor de fapt şi stabilirii răspunderii penale.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.