Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, care a anunţat miercuri modificările le legile justiţiei, propune ca erorile judiciare să fie plătite iniţial de către stat, urmând ca Ministerul de Finanţe să se întoarcă împotriva magistraţilor dovediţi că au comis erori judiciare, pentru recuperarea pagubei.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Se menţine prevederea protrivit căreia statul răspunde patriomonial pentru prejudiciile cauzate din erori judiciare. Nici nu ar putea fi altfel. Este un principiu constituţional. Răspunderea statului este solidară cu răspunderea autorului faptei cauzatoare de prejudiciu”, a arătat Tudorel Toader.     
                 

El mai propune abrogarea unui articol din statutul magistraţilor potrivit căruia "pentru repararea prejudiciului persoană vătămată se poate îndrepta numai împotriva statului", iar după ce prejudicul a fost acoperit de stat, în baza unei hotărâri irevocabile, statul se îndreaptă cu acţiune în despăgubire împotriva magistratului care a comis eroarea judiciară. "Până acum, legea spunea că statul se poate îndrepta împotriva magistratului. Propunem să scoatem „poate”. Voi face cândva publice toate erorile judiciare, statul nu s-a îndreptat niciodată împotriva magistratului care a greşit. Nu există categorie socio-profesională care să nu răspundă după regulile generale ale Dreptului”, a susţinut Tudorel Toader.

Ministrul a mai precizat că termenul de prescripţie în toate cazurile privind atacarea unei erori judiciare este cel al dreptului comun, în actuala lege termenul de prescripţie fiind de un an.

"În prezent, avem un capitol din lege - răspunderea magistraţilor, capitol la care am propus mai multe modificări, modificări care sunt de natură să reaşeze poziţia juridică pe care o au magistraţii în raport cu legea şi în raport cu cetăţenii. O prevedere care se regăseşte este preluată din actuală reglementare, de principiu judecătorii şi procurorii răspund civil, disciplinar şi penal în condiţiile legii. Este o frază de principiu valabilă pentru orice domeniu de activitate, pentru că răspunderea juridică poate fi civilă, disciplinară, penală, iar răspunderea nu poate fi antrenată decât în condiţiile legii. Lege pe domenii de activitate, legi speciale care arată condiţiile şi formele răspunderilor. Se menţine prevederea constituţională potrivit căreia statul răspunde patrimonial pentru prejudiciile cauzate prin erorile judiciare. Cu alte cuvinte, dacă o eroare judiciară, (...) o hotărâre judecătorească îi cauzează cuiva un prejudiciu el trebuie să aibă garanţia că va fi desdăunat, că are cine să îi acopere prejudiciu. Puterea judecătorească se exercită în numele statului şi atunci statul preia răspunderea patrimonială pentru prejudiciile cauzate prin erorile judiciare. Nici nu putea fi altfel pentru că acesta este un principiu constituţional şi o lege, chiar şi organic fie ea nu poate răsturna un principiu de rang constituţional”, a mai explicat Toader.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.