Trei oameni de afaceri şi o firmă au fost trimişi în judecată de DNA Bacău după ce ar fi folosit documente şi declaraţii false sau incomplete pentru a obţine pe nedrept fonduri europene în valoare de peste 940.000 de lei.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Bacău au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a patru inculpaţi (trei oameni de afaceri şi SC Winfor Trade SRL), pentru infracţiuni de folosire sau prezentare de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept sau reţinerea pe nedrept de fonduri europene (săvârşite sub forma instigării, autoratului sau complicităţii).                                              

”În perioada iulie 2021 - ianuarie 2022, în vederea finanţării proiectului intitulat «O afacere beton» finanţat din fonduri europene, inculpata SC Winfor Trade SRL împreună cu reprezentantul societăţii, la instigarea şi beneficiind de ajutorul celorlalţi doi inculpaţi, ar fi folosit cu rea credinţă mai multe documente şi declaraţii false, inexacte şi incomplete ce au avut ca rezultat obţinerea pe nedrept a sumei de 947.723 lei provenită din Fondul European pentru Dezvoltare Regională”, arată DNA, într-un comunicat de presă transmis joi.

Potrivit sursei citate, proiectul finanţat din fonduri europene a vizat achiziţia unei staţii mobile de betoane şi a unui încărcător frontal, iar pentru a putea fi declarat eligibil proiectul, reprezentantul societăţii SC Winfor Trade SRL ar fi declarat în mod nereal la autoritatea contractantă, Agenţia pentru Dezvoltare Regionala Centru, faptul că societatea sa face parte din categoria microîntreprinderilor şi ar fi omis să precizeze că acţionarul majoritar al societăţii deţine mai multe societăţi cu obiect de activitate în domeniul construcţiilor.

Totodată, în cursul derulării proiectului, reprezentantul societăţii SC Winfor Trade SRL ar fi fost ajutat de cel de-al treilea inculpat care, prin intermediul societăţii pe care o administrează, ar fi semnat mai multe documente nereale sau inexacte. Astfel, acesta din urmă ar fi semnat contractul de furnizare încheiat între cele două societăţi cu toate că avea cunoştinţă de faptul că preţul contractului ar fi fost supraevaluat cu suma de 126.363,43 lei, ar fi semnat procesul verbal de predare-primire încheiat în data de 03.04.2021 între SC Winfor Trade SRL şi societatea acestuia, cu toate avea cunoştinţă de faptul că utilajul nu corespundea contractului, lipsind programul de automatizare, ar fi semnat procesul verbal de punere în funcţiune a staţiei de betoane încheiat în data de 09.07.2021 între SC Winfor Trade SRL şi societatea acestuia, cu toate avea cunoştinţă de faptul că staţia nu ar fi fost pusă în funcţiune la acea dată şi nu fuseseră făcute probele aferente recepţiei şi instalării.

Procurorii susţin că toate aceste documente nereale sau inexacte ar fi fost depuse de reprezentantul SC Winfor Trade SRL la Agenţia pentru Dezvoltare Regională Centru, inculpata SC Winfor Trade SRL obţinând astfel pe nedrept în două tranşe suma totală de 947.723 lei.

Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei s-a constituit parte civilă în dosar cu suma menţionată, reprezentând sumele plătite beneficiarului SC Winfor Trade SRL.

În cauză au fost dispuse măsuri asigurătorii asupra bunurilor imobile ce aparţin inculpatei SC Winfor Trade SRL.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Neamţ cu propunerea de a se menţine măsura asiguratorie.

Conform DNA, unul dintre cei trei inculpaţi, respectiv acţionarul majoritar al SC Winfor Trade SRL, acuzat în acest dosar de instigare la folosirea sau prezentarea de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept sau reţinerea pe nedrept de fonduri europene, a mai fost trimis în judecată de procurorii anticorupţie pentru fapte similare în luna decembrie 2021. În acest moment, dosarul respectiv se află în curs de judecare pe rolul Tribunalului Neamţ.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.