Trei firme ale lui Vasile Geambazi, nepotul lui Gigi Becali, sunt vizate în dosarul în care poliţiştii fac joi percheziţii, la societăţi comerciale din domeniile agricol, al construcţiilor şi al comerţului ai căror reprezentanţi sunt suspectaţi de evaziune fiscală cu un prejudiciu de peste cinci milioane de euro, au declarat pentru News.ro surse judiciare.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Potrivit surselor citate, în anchetă sunt vizate firma de sere Leoser, Lider International Mogoşoaia, producător de conserve de legume şi fructe şi compania de vinuri Ostrovit, administratorii acestor societăţi fiind Vasile Geambazi şi Horia Culcescu, nepotul şi, respectiv, finul lui Gigi Becali.

Poliţiştii fac, joi, 38 de percheziţii în Bucureşti şi în judeţele Ilfov, Constanţa şi Călăraşi, la sediile sociale şi punctele de lucru ale unor societăţi comerciale şi la locuinţele persoanelor ce coordonează activitatea acestora, într-un dosar instrumentat de Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, în care se fac cercetări pentru evaziune fiscală şi spălare de bani în domeniul agricol, al construcţiilor şi comerţului.

La finalul percheziţiilor, 47 de persoane vor fi duse la audieri la sediul Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice din Poliţia Română.

Reprezentanţii firmelor vizate sunt suspectaţi că au trecut în contabilitate cheltuieli pentru operaţiuni fictive.

”În fapt, în contabilitatea acestor societăţi ar fi fost înregistrate facturi emise de societăţi fantomă (care nu au funcţionat niciodată la sediul declarat, nu au avut angajaţi sau mijloace logistice necesare susţinerii unei activităţi comerciale), precum şi documente de plată a contravalorii acestor facturi, cea mai mare parte din sumele de bani achitate fiind retrase ulterior, în numerar, din conturile bancare ale firmelor fantomă”, potrivit Poliţiei Române.

Anchetatorii au estimat că prejudiciul produs bugetului de stat prin neplata obligaţiilor fiscale aferente activităţii comerciale desfăşurate a fost de 25 de milioane de lei (peste cinci milioane de euro).

Potrivit Rise Project, firma Leoser deţine 90 de hectare de sere legumicole în Popeşti Leordeni. Serele ar fi fost cumpărate în 2007 de Gigi Becali, prin interpuşi, cu aproximativ 40 de milioane de euro. Cei care deţin, în acte, Leoser SA sunt Vasile Geambazi (50%), nepotul lui Becali, Horia Culcescu (15%), finul omului de afaceri, şi tatăl acestuia, Marin Culcescu (35%).

În 2010, când Gigi Becali era europarlamentar, averea acestuia a fost verificată de Agenţia Naţională de Integritate, care atunci s-a autosesizat în legătură cu sumele împrumutate de acesta unor persoane care controlau firma de sere Leoser.

În declaraţia de avere din 2009, depusă când a candidat la alegerile prezidenţiale, Gigi Becali a scris că i-a împrumutat pe Vasile Geambazi cu 12 milioane de euro şi pe Horia Culcescu cu 15 milioane de euro.

Şi în declaraţia de avere din 2012, Becali a notat că i-a dat lui Vasile Geambazi un împrumut de 18 milioane de euro şi cu aceeaşi sumă l-a împrumutat şi pe Horia Culcescu.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.