Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, consideră că problemele din justiţie nu se discută în spatele uşilor închise şi că justiţia trebuie să fie în slujba cetăţeanului. Asociaţii ale magistraţilor au reproşat adoptarea hotărârii privind desecretizarea arhivei SIPA înainte de a putea fi consultată, însă Toader a respins acuzaţiile precizând că actul normativ a putut fi consultat din iulie 2016, iar CSM şi asociaţiile profesionale chiar au trimis puncte de vedere către Ministerul Justiţiei. Pe de altă parte, Consiliul Superior al Magistraturii susţine că CSM nu a comunicat MJ niciun punct de vedere instituţional privind arhiva fostei DGPA-SIPA.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Justiţia este un serviciu de interes public! Justiţia trebuie să se realizeze în slujba cetăţeanului! Problemele din justiţie nu se discută în spatele uşilor închise!", afirmă, duminică, ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, într-o postare pe pagina sa de Facebook.

Joi, la Antena 3, Toader declara că nu are rezerve legate de includerea unui reprezentant al asociaţiilor profesionale ale magistraţilor sau al Consiliului Superior al Magistraturii în comisia care va studia arhiva SIPA, precizând că nemulţumirile exprimate de aceste organisme sunt nejustificate deoarece Hotărârea de Guvern privind arhiva a putut fi consultată din iulie 2016, iar CSM şi asociaţiile profesionale chiar au trimis puncte de vedere către Ministerul Justiţiei.

Tudorel Toader a respins aserţiunea potrivit căreia HG de desecretizare a arhivei SIPA a fost adoptată prea repede şi fără consultarea prealabilă a societăţii civile.

Pe de altă parte, Consiliul Superior al Magistraturii preciza că CSM nu a comunicat către Ministerul Justiţiei niciun punct de vedere instituţional cu privire la o adresă din 2016 prin care Ministerul Justiţiei a solicitat un punct de vedere referitor la proiectul de hotărâre de guvern privind unele măsuri referitoare la arhiva fostei DGPA-SIPA.

"În acest sens, punem la dispoziţia publicului fişa lucrării nr. 17025/2016, aşa cum ea apare înregistrată în evidenţele electronice de registratură şi secretariat ale Consiliului, precum şi soluţia adoptată de Plenul CSM în şedinţa din 18 octombrie 2016", se arată în comunicatul de presă al CSM.

Asociaţiile de magistraţi au rezerve faţă de desecretizarea arhivei SIPA, unii dintre reprezentanţii acestora susţinând că există riscul ca documentele din arhivă să fie folosite politic şi în defavoarea magistraţilor.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.