Primarul şi viceprimarul unei comune sucevene şi preşedintele unei asociaţii a crescătorilor de animale din aceeaşi localitate au fost trimişi în judecată de DNA după ce au obţinut fonduri europene cu acte false, prejudiciul în acest caz fiind de peste un milion de lei

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

DNA a transmis printr-un comunicat de presă că procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Suceava au dispus trimiterea în judecată, a mai multor persoane şi a unei asociaţii.

Astfel, au fost trimişi în judecată preşedintele Asociaţiei crescătorilor de animale “Gospodarul” Rîşca, Asociaţia crescătorilor de Animale “Gospodarul” Rîşca, pentru săvârşirea infracţiunii de folosire sau prezentare cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată, pe fostul primar al comunei Rîşca, în prezent viceprimar al localităţii, Neculai Rusu, şi pe Ion Bosînceanu, primar al comunei Rîşca, ambii pentru săvârşirea infracţiunii de instigare la folosire sau prezentare cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată.

“În perioada 2010-2014,  preşedintele Asociaţiei crescătorilor de animale <<Gospodarul>> Rîşca, la instigarea celor doi primari, ar fi depus la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (A.P.I.A.) mai multe documente false şi inexacte (contracte de arendă, contract de administrare, anexe, etc.) pentru a obţine în mod injust sume de bani în cadrul schemelor de plată unică, pentru o suprafaţă de păşune (321,79 ha) aparţinând domeniului privat al comunei, dată spre folosinţă fără organizarea unei licitaţii publice”, se arată în comunicat.

Sursa citată a menţionat că în realitate, cei care ar fi condus Asociaţia respectivă şi ar fi luat toate hotărârile erau Neculai Rusu şi Ion Bosînceanu, ceilalţi membri nefiind vreodată cooptaţi în luarea vreunei decizii.

Prin aceste demersuri, au fost obţinute pe nedrept fonduri nerambursabile în valoare de 1.107.912 lei.

“De menţionat este faptul că, după ce erau virate fondurile în contul Asociaţiei, banii ar fi fost scoşi eşalonat şi împărţiţi între cei trei inculpaţi (cei doi edili primind sumele cele mai mari pe care le-ar fi folosit într-o mică măsură în interesul localităţii pe care o administrau, restul fiind folosite în interes personal)”, au mai precizat procurorii DNA.

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură a comunicat că se constituie parte civilă în cauză cu 832.783 lei, diferenţa de bani până la suma de mai sus fiind recuperată prin metoda compensaţiei datoriilor.

În cauză s-a instituit măsura sechestrului asigurător asupra unor bunuri mobile şi imobile ce aparţin  lui Ion Bosînceanu şi preşedintelui Asociaţiei crescătorilor de animale.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Suceava cu propunere de a se menţine măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.