Fostul deputat Relu Fenechiu a fost condamnat, luni, de Tribunalul Bucureşti, la trei ani şi zece luni de închisoare cu executare, după ce şi-a recunoscut vinovăţia în dosarul în care este acuzat de trafic de influenţă privind contracte încheiate de o firmă de software cu Ministerul Justiţiei şi societatea Antibiotice Iaşi.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Judecătorul de la Tribunalul Bucureşti care a analizat cauza şi a admis acordul de recunoaştere a vinovăţiei încheiat de procurori cu Relu Fenechiu a mai dispus ca de la acesta să fie confiscată suma de 901.526 de euro.

Totodată, lui Relu Fenechiu i s-a interzis, prin decizia Tribunalului, exercitarea mai multor drepturi, cu excepţia dreptului de a alege, pe o perioadă de trei ani după executarea pedepsei principale.

Fostul deputat Relu Fenechiu, care în prezent execută o pedeapsă primită în dosarul ”Transformatorul”, a recunoscut acuzaţiile de trafic de influenţă şi spălare de bani în dosarul acordării de contracte preferenţiale unei firme de software de către Ministerul Justiţiei şi SC Antibiotice Iaşi.

DNA anunţa, la jumătatea lunii octombrie, că Fenechiu a semnat un acord de recunoaştere a vinovăţiei prin care acceptă încadrarea juridică şi o pedeapsă de trei ani şi zece luni de închisoare.

Dosarul lui Relu Fenechiu, cu acordul de recunoaştere a vinovăţiei, a fost trimis Tribunalului Bucureşti, la jumătatea lunii octombrie, fiind judecat în procedură simplificată.

În acordul de recunoaştere a vinovăţiei, procurorii au reţinut că, în perioada 2012-2014, Relu Fenechiu, la acea dată deputat, a pretins şi a primit de la o firmă de software 15 la sută din valoarea unor contracte cu Ministerul Justiţiei şi cu o firmă care produce medicamente şi la care acţionar majoritar este Ministerul Sănătăţii. Surse judiciare au declarat că producătorul de medicamente este Antibiotice Iaşi.

Valoarea contractelor din care Fenechiu a primit 15 la sută este de 13.990.059 de lei fără TVA în cazul celui cu Ministerul Justiţiei şi 8.130.721 de lei, fără TVA în cazul celui cu Antibiotice Iaşi.

”Concret, sprijinul acordat de inculpatul Fenechiu Relu s-a materializat în intervenţia sa la funcţionari din Ministerul Justiţiei sau la persoane din conducerea societăţii farmaceutice, asupra cărora avea influenţă la acel moment. Pentru acest «ajutor», inculpatul a primit de la reprezentanţii firmei de software, prin intermediul a două societăţi pe care le controla, suma totală de 3.966.716,11 de lei (echivalentul a aproximativ 901.526,38 euro)”, au arătat procurorii.

Anchetatorii au mai stabilit că, pentru a disimula provenienţa ilicită a banilor, Fenechiu i-a determinat pe reprezentanţii firmei de software să încheie cu firmele pe care el le controla mai multe contracte de prestări servicii, care în realitate nu au fost executate.

Procurorii au pus sechestru asigurător pe bunuri mobile şi imobile ale lui Fenechiu, iar prin acordul încheiat s-a stabilit şi măsura confiscării echivalentului în lei al sumei de 901.526,38 de euro la data punerii în executare a hotărârii judecătoreşti.

Fostul ministru al Transporturilor Relu Fenechiu execută în prezent o pedeapsă de cinci ani de închisoare, primită în dosarul ”Transformatorul”. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.