Orice cauză care ajunge la DNA sau la ANI este un eşec de management pentru care cineva trebuie să răspundă, a declarat, vineri, ministrul Justiţiei, Raluca Prună, cu ocazia prezentării noii strategii anticorupţie 2016-2020, adoptate de Guvern, ale cărei costuri de implementare se ridică la 100 de milioane de euro.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Prin noua strategie, fiecare manager de instituţie publică trebuie să-şi asume responsabilitatea pentru aplicarea unor politici şi standarde interne care să prevină faptele de corupţie în instituţia pe care persoană respectivă o conduce. În mod clar, un eşec de management pentru care cineva trebuie să răspundă”, a spus Raluca Prună.

Ministrul Justiţiei a arătat că nouă strategie anticorupţie menţine atenţia asupra unor sectoare vulnerabile, cum ar fi sistemul judiciar, Parlamentul, mediul de afaceri, însă adaugă şi noi domenii prioritare. Astfel, vor fi introduse criterii de integritate pentru concursurile de inspectori şcolari şi măsuri pentru descurajarea plagiatului.

"Dacă vrem o Românie educată sau o Românie sănătoasă, este absolut necesar ca şi în educaţie şi sănătate să facem ceva. Strategia propune măsuri concrete. Cu titlu de exemplu, pentru educaţie, am propus adoptarea la nivel naţional a unui cadru transparent, bazat pe criterii de performanţă pentru asigurarea integrităţii concursurilor de inspectori şcolari generali, introducerea unui sistem care să descurajeze plagiatul este o altă măsură, iar în sectorul sănătăţii am reţinut ca fiind important un mecanism care să prioritizeze alocările bugetare şi transparentizarea cheltuielilor”, a adăugat Prună.

Ministrul Justiţiei s-a referit şi la valoarea bunurilor sechestrate de procurori anul trecut, care a ajuns la 500 de milioane de euro.

"Numai anul trecut vorbim de jumătate de miliard de euro. Suntem în această privinţă a cincea jurisdicţie din Uniunea Europeană în privinţa sumei la care se ajunge cu bunurile sechestrate şi vă invit să vă gândiţi ce se poate face cu jumătate de miliard de euro. Un spital dotat, la cheie, costă între 100 şi 120 de milioane de euro”, a spus Raluca Prună.

Ministrul a explicat că implementarea strategiei anticorupţie pe următorii patru ani se ridică la 100 de milioane de euro.

"Aceştia sunt bani care trebuie alocaţi de la bugetul de stat, dar şi din fonduri europene sau din fonduri nerambursabile, de la alţi parteneri. Este puţin dacă vă gândiţi la cât a fost sechestrat anul trecut, adică jumătate de miliard de euro. Este un preţ mic pentru ceva foarte mare”, a conchis Raluca Prună.
 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.