Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie anunţă, luni, că a semnat contractul de finanţare pentru proiectul ”Protecţia victimelor infracţiunilor”. Vor fi renovate 30 de 30 de săli de audiere din cadrul parchetelor din România şi 5 încăperi din cadrul DGASPC din Bucureşti.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a semnat, la data de 28 ianuarie 2022, contractul de finanţare pentru proiectul „Protecţia victimelor infracţiunilor”, care îşi propune să contribuie la consolidarea statului de drept prin asigurarea unui sistem de justiţie penală eficient, accesibil şi calitativ pentru copiii care sunt victime ale infracţiunilor şi pentru victimele infracţiunilor motivate de ură, cu un accent special pe populaţia romă”, a transmis, luni, Parchetul General, într-un comunicat de presă.  

Potrivit sursei citate, proiectul se va derula pe o perioadă de 27 de luni, cu un buget de 2.000.000 de euro, finanţare asigurată prin programul „Justiţie” al  Mecanismului Financiar Norvegian 2014 - 2021, program gestionat de Ministerul Justiţiei, în calitate de operator de program. 

”Obiectivul specific al proiectului are în vedere îmbunătăţirea protecţiei victimelor (cu accent special pe copii, pe victimele infracţiunilor motivate de ură şi populaţia romă)”, a mai transmis Parchetul General.  

Instituţia a precizat că obiectivul va fi atins prin două rezultate:  

1. Răspuns îmbunătăţit cu privire la infracţiunile motivate de ură şi mecanisme îmbunătăţite de protecţie şi asistenţă a victimelor infracţiunilor motivate de ură;  

2. Mecanisme îmbunătăţite de protecţie şi asistenţă a victimelor minore ale infracţiunilor.  

Pentru atingerea rezultatelor, vor fi derulate o serie de activităţi: 

• Crearea unui mediu adecvat, prietenos, la standarde europene, pentru audierea copiilor  care sunt victime ale infracţiunilor, prin renovarea şi reamenajarea a 30 de săli de audiere din cadrul parchetelor din România şi 5  încăperi din cadrul DGASPC din Bucureşti; 

• Elaborarea a două analize tematice cu privire la situaţia în ceea ce priveşte infracţiunile motivate de ură şi a situaţiei cu privire la copii ca victime ale infracţiunilor; 

• Elaborarea unor ghiduri (identificarea, investigarea şi urmărirea penală a infracţiunilor bazate pe ură/ audierea victimelor minore şi investigarea şi urmărirea penală a infracţiunilor împotriva acestora); 

• Furnizarea de formare specializată procurorilor şi altor categorii profesionale cu scopul îmbunătăţirii cunoştinţelor şi conştientizării privind nevoile victimelor infracţiunilor motivate de ură şi ale copiilor victime ale infracţiunilor, inclusiv celor aparţinând minorităţii romă.  

”Beneficiarii finali ai proiectului sunt: copiii care au fost victime ale infracţiunilor; victime ale infracţiunilor din minoritatea romă; victimele infracţiunilor motivate de ură şi familiile acestora; persoanele care vor beneficia de un sistem judiciar mai eficient, inclusiv de un lanţ al justiţiei eficient şi de un stat de drept consolidat”, a mai transmis sursa citată.  

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.