Procurorul-şef al Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din Parchetul instanţei supreme, Romulus Varga, a declarat, marţi, că dosarul privind OUG 13 a fost repartizat unor procurori care să-l poate duce în mod corespunzător, precizând că anchetatorii nu se vor hazarda cu interpretări şi extinderi de aplicare, ci o să mergem strict pe textele din Codul penal şi nu crede că o să apară derapaje, cu sau fără motivarea Curţii Constituţionale.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Dosarul este la procurori, nu l-am studiat cu mare atenţie înainte de a-l repartiza. L-am repartizat unor procurori care să poată să-l ducă în mod corespunzător”, a spus Romulus Varga.

Întrebat cum vor gestiona anchetatorii acest dosar, având în vedere şi decizia Curţii Constituţionale, procurorul-şef al Secţiei de urmărire penală şi criminalistică a spus că, în general, procurorii au reflexul de a ancheta fapte care „se mulează destul de bine pe texte din Codul penal”.

"O să facem ce ştim mai bine, adică nu o să ne hazardăm cu interpretări şi cu extinderi de aplicare, o să mergem strict pe textele din Codul penal şi nu cred că o să apară derapaje, cu sau fără motivarea Curţii Constituţionale”, a precizat Romulus Varga.

Direcţia Naţională Anticorupţie a trimis la Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie dosarul privind OUG 13 de modificare a codurilor penale, pentru a face cercetări legate de cinci infracţiuni, respectiv favorizarea făptuitorului, prezentare de date inexacte Parlamentului sau preşedintelui cu privire la activitatea Guvernului sau a unui minister, pentru a ascunde săvârşirea unor fapte de natură să aducă atingere intereselor statului, sustragerea sau distrugerea de înscrisuri, sustragerea sau distrugerea de probe ori de înscrisuri şi fals intelectual.

Dosarul a fost declinat la Parchetul instanţei supreme după ce procurorii DNA care au anchetat cauza au dispus, în 24 februarie, clasarea  pentru infracţiunea de folosire a influenţei ori autorităţii de către o persoană care are o funcţie de conducere într-un partid, în scopul obţinerii de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite.

Cauza declinată de la DNA a fost înregistrată la Parchetul instanţei supreme în 27 februarie.

În aceeaşi zi, Curtea Constituţională a admis că există un conflict juridic de natură constituţională între Ministerul Public şi Guvern pe tema anchetei privind OUG 13. Sesizarea în acest sens a fost făcută de către preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu. 

Procurorul general al României, Augustin Lazăr, declara atunci că ancheta va continua, pentru faptele penale şi persoane concrete cu care a fost sesizat PICCJ, fără a face evaluări ale legalităţii şi oportunităţii actelor adoptate de alte puteri. Lazăr a spus că a văzut decizia Curţii Constituţionale, care este obligatorie pentru toţi, dar a precizat că ancheta va continua, întrucât procurorul este obligat, conform articolului 5 din Codul de procedura penală, să afle adevărul cu referire la persoanele, faptele şi împrejurările în care au fost comise faptele sesizare.

Anterior, Ministerul Public arăta că motivarea în cazul conflictului constatat între Guvern şi DNA, referitor la dosarul adoptării OUG 13, va fi determinantă pentru cursul anchetei.

DNA a precizat, după ce a trimis dosarul la PICCJ, că Ministerul Justiţiei a distrus un document de la Ministerul pentru Relaţia cu Parlamentul în care proiectul OUG 13 primea, cu foarte puţin timp înainte de aprobarea în Guvern, aviz de oportunitate cu observaţii şi propuneri.

DNA arăta că actul normativ avea, cu câteva ore înainte de aprobare, doar avizul Ministerului Afacerilor Interne, legat strict de infracţiuni din domeniul circulaţiei rutiere, şi al Consiliul Legislativ, cu observaţii privind caracterul de urgenţă, iar ministrul Afacerilor Externe a semnat proiectul în sediul Guvernului, deoarece i s-a solicitat “pe loc” acest aviz. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.