Tribunalul Bucureşti a decis, joi, plasarea în arest la domiciliu a primarului Craiovei, Olguţa Vasilescu, în dosarul în care ste acuzată că şi-a folosit influenţa ca vicepreşedinte al PSD Dolj pentru a obţine sponsorizări de la oameni de afaceri pentru campania electorală din 2012 şi că a primit apoi mită în calitate de primar.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Lia Olguţa Vasilescu a spus, după decizia instanţei de plasare a ei în arest la domiciliu, că procurorul DNA nu a spus în faţa judecătorului că în sarcina ei s-a reţinut vreo mită.

“Nici măcar  procurorul nu a spus că în sarcina mea s-a reţinut vreo mită de bani, că aş fi luat vreo mită sau ceva. Să ştiţi că eu nu am avut probleme. Toată lumea s-a comportat frumos cu mine”, a declarat Olguţa Vasilescu, la ieşirea de la Tribunalul Bucureşti.

Judecătorul de drepturi şi libertăţi de la Tribunalul Bucureşti a respins propunerea procurorilor DNA de arestare preventivă a primarului Craiovei, Olguţa Vasilescu, dispunând măsura arestului la domiciliu.

Decizia nu este definitivă, putând fi contestată la Curtea de Apel Bucureşti.

Primarul Craiovei, Lia Olguţa Vasilescu, a stat în Arestul Poliţiei Capitalei de miercuri după-amiază, când a fost reţinută de procurorii DNA.

Potrivit DNA, în cursul anului 2012, cu prilejul campaniei electorale pentru alegerea primarului municipiului Craiova, mai mulţi oameni de afaceri au fost determinaţi de candidatul Lia Olguţa Vasilescu, personal sau prin intermediul unor persoane din echipa de campanie, să efectueze diverse sponsorizări. În scopul obţinerii acestor foloase, ea s-a folosit de influenţa pe care o avea asupra oamenilor de afaceri, în calitatea sa de vicepreşedinte al organizaţiei judeţene a unui partid politic.

Astfel, Vasilescu ar fi primit ”donaţii” în valoare de 135.907 euro, constând în realizarea de materiale electorale, dar şi pentru organizarea unor spectacole în susţinerea campaniei.

Într-un context diferit, în cursul anului 2014, Lia Olguţa Vasilescu, aleasă primar al Craiovei, a pretins şi primit de la mai mulţi oameni de afaceri, pentru şi printr-o asociaţie non profit, cu titlu de mită, suma totală de 544.209 lei, în legătură cu îndeplinirea unor acte ce intrau în îndatoririle sale de serviciu, mai spune DNA.

Concret, în perioada respectivă, primarul Craiovei, direct sau prin intermediari, beneficiind de ajutorul lui Radu Cosmin Preda, administrator public al municipiului, şi al Elenei Daniela Popescu, reprezentanta asocieţiei non-profit în cauză, a solicitat oamenilor de afaceri care aveau în derulare contracte cu Primăria Craiova, să efectueze sponsorizări către acest ONG, în vederea efectuării unor lucrări de reabilitare a faţadelor unor clădiri din municipiul Craiova, mai spun procurorii.

Anchetatorii precizează că oamenii de afaceri au acceptat solicitările, în considerarea atribuţiilor pe care Olguţa Vasilescu le avea în calitate de primar, pentru a nu întâmpina din partea edilului dificultăţi în buna desfăşurare a contractelor, în efectuarea plăţilor şi în recepţionarea lucrărilor.

De asemenea, ”edilul a beneficiat în mod direct de avantaje nepatrimoniale constând în acumularea de capital electoral, aspecte invocate deja în spaţiul public într-o emisiune televizată din data de 02 martie 2016”, se mai arată în comunicatul DNA.

Elena Popescu şi Radu Preda au fost plasaţi sub control judiciar pentru 60 de zile. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.