Procurorii DNA au început urmărirea penală a primarului municipiului Braşov, George Scripcaru, pentru abuz în serviciu, în acelaşi dosar fostul şef al CJ Braşov Aristotel Căncescu fiind urmărit penal sub control judiciar pentru aceeaşi infracţiune. Cei doi ar fi intervenit ca să ajute alţi doi inculpaţi din dosar să închirieze un teren şi să contruiască o farmacie în curtea Spitalului Judeţean Braşov.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) Braşov l-au pus, joi, sub control judiciar pentru o perioadă de 60 de zile pe Aristotel Căncescu, la data faptelor preşedinte al Consiliului Judeţean (CJ) Braşov, pentru abuz în serviciu, se arată într-un comunicat al DNA.

Aceeaşi măsură a fost dispusă şi în cazul lui Matei Gavril, la data faptei consilier judeţean, pentru complicitate la abuz în serviciu, precum şi în cazul Luciei Grama, la data faptelor administrator al unei societăţi comerciale, tot pentru complicitate la abuz în serviciu.

Totodată, procurorii au început şi urmărirea penală a primarului municipiului Braşov, George Scripcaru, pentru abuz în serviciu. 

”În perioada 2013-2014, inculpaţii Matei Gavril şi Grama Lucia Cristina, în baza unei înţelegeri prealabile frauduloase cu inculpatul Căncescu Aristotel Adrian, au făcut demersuri pentru obţinerea nelegală a unei suprafeţe de 110 mp teren în incinta Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Braşov”, se arată în comunicatul DNA.

Procurorii spun că Matei Gavril ”identificase anterior oportunitatea deschiderii unei farmacii în curtea spitalului judeţean”, locaţie care avea cel mai bun vad comercial pentru o astfel de activitate, ”cu atât mai mult cu cât conducerea spitalului refuzase până la acel moment să permită amplasarea unei astfel de unităţi”.

Mai exact, Căncescu, în calitate de preşedinte al CJ Braşov, ”îndeplinindu-şi în mod necorespunzător atribuţiile de serviciu, dar şi cu încălcarea prevederilor legale”, a făcut demersuri pentru adoptarea şi semnarea unei hotărâri prin care s-a aprobat închirierea terenului respectiv, ”fără existenţa unei justificări de necesitate şi oportunitate în interes public şi chiar în lipsa unei solicitări din partea conducerii spitalului”.

Procurorii spun că, Aristotel Căncescu a urmărit ca Matei Gavril, care controla mai multe societăţi comerciale, să obţină foloase necuvenite ”constând în edificarea unei construcţii pe domeniul public în care (...) să desfăşoare activităţi comerciale în interesul său privat”.

După adoptarea hotărârii, Spitalul Judeţean de Urgenţă Braşov a organizat, în data de 06 septembrie 2013, o licitaţie publică cu strigare, caietul de sarcini fiind cumpărat de trei firme controlate de Matei Gavril.

”Licitaţia a fost adjudecată de societatea administrată de inculpata Grama Lucia Cristina, în condiţiile în care a mai existat o singură ofertă concurentă, care însă a licitat pentru un preţ mai mic decât preţul de pornire al licitaţiei. În aceeaşi zi, inculpata Grama Lucia Cristina a adus la cunoştinţa conducerii Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Braşov faptul că suprafaţa de 110 mp astfel închiriată urma să fie destinată construcţiei unei clădiri pentru desfăşurarea de activităţi comerciale”, potrivit comunicatului DNA.

Procurorii notează că societatea câştigătoare nu îndeplinea condiţiile pentru obţinerea autorizaţiei de construire, astfel, Matei Gavril ”profitând de calitatea de consilier judeţean şi membru al unui partid politic, dar şi de susţinerea din partea preşedintelui Căncescu Aristotel Adrian” şi-a exercitat influenţa asupra funcţionarilor din primărie ca să obţină autorizaţia de construire.

”Urmare a acestor demersuri, la data de 07 noiembrie 2013, a fost eliberată o autorizaţie de construire ce a fost semnată printre alţii şi de suspectul Scripcaru George, în calitate de primar al municipiului Braşov, care cunoştea faptul că aceasta fusese emisă fără să fie îndeplinite condiţiile impuse de lege”, mai arată procurorii DNA.

După obţinerea autorizaţiei, societatea a ridicat pe terenul respectiv o clădire ”pe o suprafaţă mai mare decât cea închiriată, ocupând abuziv 40,29 mp din domeniul public”.

Potrivit DNA, ”această situaţie a fost semnalată de conducerea Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Braşov, care a solicitat Consiliului Judeţean Braşov un punct de vedere raportat la neregulile semnalate”.

Deşi a fost înştiinţat, spun procurorii, Căncescu a făcut presiuni asupra funcţionarilor din CJ pentru modificarea contractului iniţial în favoarea societăţii controlate de Matei Gavril, ”atât prin mărirea suprafeţei, cât şi pentru acordarea dreptului firmei private de a subînchiria spaţiul menţionat, dar aceasta să se realizeze fără adoptarea unei noi hotărâri de Consiliu Judeţean”.

Totodată, Căncescu este suspectat că a tergiversat şi întocmirea unui răspuns către Spitalul Judeţean, ”permiţând astfel folosirea terenului închiriat, precum şi subînchirierea clădirii edificate, cu încălcarea prevederilor legale şi contractuale, peste limita de spaţiu atribuit iniţial”, mai arată anchetatorii.

În decembrie 2014, Căncescu a fost trimis în judecată de DNA, într-un alt dosar pentru abuz în serviciu (cinci infracţiuni), luare de mită, spălare de bani, trafic de influenţă şi instigare la tentativă la abuz în serviciu.

Alături de acesta au mai fost trimise în judecată alte zece persoane, între care şi fostul deputat PC Ioan Diniţă.

Aristotel Căncescu a fost preşedinte al Consiliului Judeţean Braşov timp de 16 ani.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.