Ministrul Justiţiei Cătălin Predoiu a evocat, la reuniunea informală a JAI de la Zagreb, ideea unui mecanism de evaluare a justiţiei şi a statului de drept pentru toate ţările membre, fără a exista paralelisme. De asemenea, el a afirmat că ar fi bine ca toate ţările UE să combată corupţia aşa cum o face România, inclusiv în domeniul fondurilor europene.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Deşi a fost un Consiliu JAI informal, am discutat teme substanţiale. În intervenţia din Consiliu, am evocat ideea unui mecanism de evaluare a justiţiei şi a statului de drept pentru toate ţările membre, fără a exista paralelisme în acest demers. Este nevoie, desigur, de un singur standard pentru toată lumea. Am arătat că susţinerea pentru operaţionalizarea Parchetului European va fi un test pentru angajamentul real al tuturor guvernelor statelor  membre pentru aceleaşi standarde de integritate în toate ţările membre, pentru protejarea intereselor europene şi combatarea corupţiei cu fonduri europene. Ar fi bine ca toate ţările membre ale UE să combată corupţia aşa cum o face România, inclusiv în domeniul fondurilor europene. Altfel, ajungem la duble standarde în mecanismele de absorbţie”, a declarat Cătălin Predoiu la finalul reuniunii informale a Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne (JAI), organizată  la  Zagreb, Croaţia. 

 În marja şedinţeii, el a avut bilaterale cu miniştrii şi delegaţiile Germaniei, Suediei şi Poloniei, precum şi discuţii tête-à-tête cu miniştrii Finlandei, Croaţiei şi Austriei, precum şi cu comisarul pentru Justiţie, Didier Reynders.

”Aceste convorbiri au vizat agenda JAI. Nu am discutat de această dată nimic despre MCV, am dorit în mod special să începem cu problemele aflate pe agenda europeană, pentru că este foarte mult de făcut pentru Justiţie în toate ţările europene. Independenţa Justiţiei, spaţiul de libertate, securitate şi Justiţie din UE sunt principalele valori care diferenţiază pozitiv construcţia europeană pe plan global. De aceea, ele trebuie protejate şi consolidate printr-o permanentă modernizare şi rafinare”, precizează ministrul.
 
La reuniunea informală de la Zagreb, miniştrii Justiţiei din ţările membre ale UE au discutat despre progresul privind orientările strategice din domeniul libertăţii, securităţii şi justiţiei, formarea judiciară, importanţa reţelei judiciare europene în domeniul civil şi comercial, precum şi a reţelelor naţionale.
 
Cătălin Predoiu a susţinut temele aflate pe Agenda Strategică 2019-2024 din aria de libertate, securitate şi justiţie.
”Principiile dezvoltării viitoarei cooperări judiciare trebuie să rămână aceleaşi: să fie centrate asupra cetăţenilor Uniunii, să asigure facilitarea accesului la justiţie, să fie bazate pe respectarea valorilor comune, a drepturilor şi libertăţilor fundamentale şi a statului de drept şi să asigure consolidarea încrederii reciproce în sistemele de justiţie ale statelor membre”, a susţinut ministrul.
În cadrul intervenţiilor sale, ministrul Justiţiei a menţionat faptul că privilegiază operaţionalizarea Parchetului European şi consolidarea acestuia, precum şi iniţiativele de consolidare a statului de drept la nivelul Uniunii prin intermediul unui mecanism general aplicabil, în cadrul căruia statele membre vor fi evaluate prin raportare la aceleaşi obiective, criterii şi proceduri.
 
 
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.