Procurorii DIICOT din Structura Centrală au dispus trimiterea în judecată a 93 de inculpaţi acuzaţi că au înfiinţat zeci de firme fantomă, au falsificat ştampilele unor bănci şi ale unor instituţii şi au folosit în mod fraudulos datele unor persoane. Încă din 2009, gruparea a acţionat în mai multe domenii, printre care restituiri fictive de TVA şi achiziţii intracomunitare nereale, prejudiciul estimat fiind de peste 110 milioane de lei.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Structura Centrală au dispus trimiterea în judecată a 93 de inculpaţi, pentru săvârşirea infracţiunilor de evaziune fiscală, spălare de bani, obţinerea de fonduri europene în mod fraudulos, obţinerea frauduloasă de restituiri/rambursări T.V.A,. fals în înscrisuri sub semnătură privată, uz de fals, fals material în înscrisuri oficiale”, au anunţat, marţi, procurorii DIICOT.

Potrivit acestora, gruparea a fost înfiinţată încă din 2009, iar liderul a înfiinţat  zeci de societăţi comerciale, iar  pentru a evita o eventuală răspundere penală,  a racolat direct sau prin intermediul colaboratorilor săi, persoane, majoritatea de condiţie modestă material sau intelectual, cu precădere din regiunea Moldovei, care au acceptat, în schimbul unor sume modice de bani, să preia rolul de asociat şi administrator al acestor firme.

”În acest sens, persoanele racolate erau conduse la instituţiile necesare înfiinţării sau preluării societăţilor comerciale (avocaţi, notari, O.N.R.C., bănci, etc.) iar după îndeplinirea acestor formalităţi, rolul acestora se încheia în momentul în care societatea era adusă în stare de funcţionare şi putea deschide conturi bancare, astfel încât membrii grupului să poată efectua tranzacţii fără să fie nevoiţi sa apeleze la aceste persoane. În acest sens, după deschiderea  conturilor şi obţinerea instrumentelor de plată electronică (token), membrii grupului  intrau în posesia acestora, astfel încât operaţiunile pe conturi să se efectueze cu rapiditate”, au transmis procurorii.

DIICOT a precizat că gruparea controla efectiv societăţiile comerciale, în baza unor procuri acordate membrilor de încredere ai grupării.

”De asemenea, cu ajutorul inculpatei P.R.M.,  au fost deschise scriptic sedii sociale şi puncte de lucru, în diferite locaţii în care societăţile respective nu au funcţionat şi care au fost modificate periodic în funcţie de interesele de moment ale grupării în atingerea diferitelor obiective (de exemplu, pentru o parte din societăţi, aceste sedii şi puncte de lucru au fost mutate din Bucureşti, în Iaşi şi în sens invers sau în alte locaţii pentru parcurgerea procedurilor de inspecţie fiscală sau pentru verificările efectuate în cadrul demersurilor de obţinere de fonduri europene sau rambursări de T.V.A.)”, a mai transmis DIICOT.
Procurorii au stabilit că membrii grupului  au contrafăcut  ştampilele unor unităţi bancare sau ale unor instituiţii publice şi au falsificat orice documente necesare desfăşurării activităţii infracţionale (situaţii financiare, bilanţuri, balanţe, extrase de cont, facturi, scrisori de garanţie, contracte, declaraţii, semnături şi orice alt înscris necesar în activitatea infracţională).

Mai mult decât atât, membrii grupului deţineau o bază de date cu datele de stare civilă ale unor persoane, pe care le utilizau în mod  fraudulos, precum şi alte evidenţe, respectiv serii şi numere ale unor utilaje sau  numere de înmatriculare.

”Mecanismul de înfiinţare, preluare si control al societăţilor comerciale  utilizate a fost folosit permanent în funcţie de activitatea infracţională desfăşurată de către membrii grupului. Astfel, s-a constatat, la nivelul respectivelor  societăţi comerciale, o dinamică în schimbarea asociaţiilor, sau administratorilor, schimbarea sediilor sau a punctelor de lucru si  a conturilor bancare. În urma cercetărilor efectuate în cauză s-a constatat faptul că societăţile comerciale nu au fost înfiinţate sau preluate pentru adevăratul scop al unei persoane juridice şi anume acela de efectua acte de comerţ si de a obţine profit în mod legal”, a mai stabilit DIICOT.

Începând cu anul 2009 gruparea a acţionat în mai multe domenii, astfel: în perioada 2009 – 2014, în baza unor documente falsificate, membrii grupului au acţionat în domeniul obţinerii de restituiri/rambursări de TVA; în perioada 2010-2013 membrii grupului au acţionat în domeniul punerii la dispoziţie, în numele societăţilor comerciale controlate, de facturi si contracte care atestau prestarea de servicii sau livrarea de bunuri către diferite societăţi comerciale, în schimbul unui comision, operaţiuni care nu au avut loc în realitate.

”De asemenea, începând cu toamna anului 2013, membrii grupului au efectuat achiziţii intracomunitare într-un sistem infracţional în care societăţile comerciale aparţinând grupării au fost interpuse între furnizorul extern şi  beneficiarul final din Romania, T.V.A-ul de plată ca urmare a acestor activităţi ilegale, nefiind achitat, deşi acesta era încasat. În aceste scop, au fost interpuse mai multe societăţi comerciale controlate de către membrii grupului care au simulat acte succesive de vânzare-cumpărare pentru ca mărfurile sa fie trecute doar scriptic prin acestea,în realitate bunurile ajungând direct la beneficiari”, a mai transmis DIICOT.

În plus, începând cu anul 2010, membrii grupului au acţionat în obţinerea de fonduri europene, în mod fraudulos, în baza unor acte falsificate, în acest sens fiind depuse numeroase cereri de finanţare la diferite agenţii din cadrul A.D.R. pentru a se obţine astfel de fonduri.

Prejudiciul cauzat bugetului de stat este în sumă de 110.548.146 lei. În cauză s-au instituit măsuri asiguratorii asupra mai multor bunuri  imobile precum şi asupra conturilor bancare.

Dosarul a fost  înaintat spre competentă soluţionare  Curţii de Apel Bucureşti.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.