Parchetul General a transmis, miercuri, după publicarea traportului MCV, că documentul arată obiectivele parchetelor - implementarea unui proces judiciar eficient şi transparent şi efectuarea unor anchete penale obiective şi susţinute în cazurile de corupţie la nivel înalt - au fost îndeplinite. Potrivit procurorilor, raportul demonstrează că procurorii şi-au asumat în mod constant şi ireversibil rolul de a investiga în mod profesionist şi imparţial cazurile de corupţie, prin eforturi depuse deseori într-un mediu ostil.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Conducerea Ministerului Public a luat act de Raportul Comisiei către Parlamentul European şi Consiliu privind progresele realizate de România în cadrul mecanismului de cooperare şi verificare, publicat la 22 noiembrie 2022. Concluzia documentului este aceea că se «consideră că progresele realizate de România în cadrul MCV sunt suficiente pentru a îndeplini angajamentele asumate de România la momentul aderării sale la UE»”, a transmis, miercuri, Ministerul Public, într-un comunicat de presă.  

Sursa citată a precizat că ”obiectivele stabilite în responsabilitatea parchetelor, constând, în esenţă, în implementarea unui proces judiciar eficient şi transparent, în special prin efectuarea unor anchete penale obiective şi susţinute în cazurile de corupţie la nivel înalt şi în administraţia publică locală, au fost atinse”.  

”Rezultatele obţinute în această perioadă supusă monitorizării, evidenţiate prin rapoartele Comisiei, demonstrează că procurorii şi-au asumat în mod constant şi ireversibil rolul de a investiga în mod profesionist şi imparţial cazurile de corupţie, prin eforturi depuse deseori într-un mediu ostil. După cum se arată în ultimul raport, progresele privind lupta anticorupţie vor fi monitorizate în cadrul unui nou mecanism, aplicabil tuturor statelor membre ale Uniunii Europene, respectiv Raportul referitor la statul de drept”, au mai transmis procurorii.  

Aceştia au salutat faptul că progresele tehnice sunt dublate de iniţiative politice din care Comisia reţine atingerea obiectivelor stabilite prin decizia de instituire a MCV.  

”De asemenea, evidenţiem că strânsa colaborare cu ministrul Justiţiei, ca şi suportul său pentru acţiuni destinate consolidării capacităţii parchetelor reprezintă elemente esenţiale care au contribuit la atingerea obiectivelor de referinţă MCV. Asigurăm societatea de determinarea procurorilor în vederea continuării cu seriozitate a demersurilor de combatere a corupţiei la toate nivelurile şi de a contribui la înfăptuirea unui act de justiţie credibil şi respectat de cetăţeni”, a mai transmis MInisterul Public.  

 

 

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.