Parchetul European condus de Laura Codruţa Kovesi a deschis, în 2023, 215 investigaţii în România, prejudiciul estimat fiind 1,87 de miliarde de euro.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În prezent, EPPO are în desfăşurare 260 de anchete în România, cu un prejudiciu de aproximativ 1,97 miliarde de euro, din care 7 vizează fraude privind TVA, prejudiciul fiind evaluat de 55,4 milioane de euro.

Un număr de 23 de investigaţii în curs au dimensiune transfrontalieră. De asemenea, au fost puse sub sechestru bunuri în valoare de 121,1 milioane de euro.

În 2023, în cauze instrumentate de EPPO, au fost puse sub acuzare 29 de persoane.

În cazul României, EPPO a primit în 2023 367 de sesizări - 15 de la instituţii UE, 331 de la autorităţile naţionale, 20 din zona privată şi 1 din oficiu.

Conform raportului EPPO, 16 cazuri sunt în instanţă, în 5 există deja o decizie în primă instanţă, în 7  cazuri au fost deja pronunţate decizii definitive şi au fost pronunţate 7 condamnări.

Cele mai multe anchete privind fraudele legate de finanţări sunt cele din domeniul programelor de dezvoltare regională şi urbană (88), alte programe (54), programele de finanţare a agriculturii şi de dezvoltare rurală (52), programe de coeziune socială (30).

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.