Parchetul instanţei supreme a cerut marţi, la primul termen de judecată a dosarului "Colectiv" în care sunt acuzaţi patronii clubului, conexarea acestei cauze cu celelalte două dosare legate de incendiu. Părinţii unora dintre tinerii care au murit în Colectiv au stat în faţa instanţei cu pozele acestora în mâini. Magistratul de la Judecătoria Sectorului 4 care judecă acest dosar a stabilit ca la următorul termen, din 21 martie, să fie soluţionată cererea de comasare a celor trei dosare legate de incendiul din clubul Colectiv.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Judecătoria Sectorului 4 a început, marţi, judecarea pe fond a dosarul "Colectiv" în care sunt acuzaţi de ucidere din culpă patronii clubului şi administratorii firmei care a pus artificiile în seara concertului din 30 octombrie 2015.

Procurorul Parchetului instanţei supreme prezent la şedinţa de judecată a cerut instanţei trimiterea cauzei la Tribunalul Bucureşti pentru a fi conexată cu dosarul în care este judecat fostul primar al Sectorului 4 Cristian Popescu Piedone şi cu cel de la Tribunalul Militar în care sunt acuzaţi pompierii Antonina Radu şi George Matei.

"Avem de a face cu un ansamblu infracţional şi penal în prezenta cauză. (…) Având în vedere că în celelalte dosare se face referire la 20 de persoane părţi vătămate, este imperios necesar ca toate piesele să fie soluţionate de acelaşi judecător. (…) Există legături de cauzalitate", a spus procurorul în faţa instanţei.

Magistratul a arătat că Parchetul instanţei supreme a pus sechestru pe bunurile inculpaţilor din dosarul de la Judecătoria Sectorului 4, dar acestea nu ar putea acoperi despăgubirile solicitate. În dosarul „Colectiv” s-au constituit părţi civile 139 de persoane, 11 spitale şi cinci instituţii. 

Judecătorul a dispus trimiterea unei solicitări la Tribunalul Bucureşti, care să spună în ce stadiu se află dosarul în care este judecat fostul primar Cristian Popescu Piedone, urmând ca în 21 martie să fie soluţionată cererea Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie de comasare a dosarelor legate de incendiul din clubul Colectiv. De asemenea, în 21 februarie va fi un termen de analizare a măsurilor preventive luate în cazul inculpaţilor.

În timpul şedinţei de judecată, părinţi ai tinerilor care au murit în incendiul din Colectiv au stat cu pozele acestora în mâini, în faţa completului de judecată.

Eugen Iancu, tatăl unuia dintre tinerii care au murit în clubul Colectiv, a declarat că i se pare normal să fie un singur dosar legat de incendiu şi să se dea o decizie cât mai rapid în cazul celor vinovaţi, pentru că aceştia nu trebuie să stea liniştiţi acasă.

"Sperăm să înceapă dreptatea, pentru că nu este posibil ca noi să ne plângem copiii, răniţii aţi văzut cum sunt, mulţi dintre ei vor avea mulţi ani de recuperat, iar vinovaţi sunt liberi acasă şi nu au nicio vină”, a spus Eugen Iancu.

El a precizat că este imposbil ca, în urma judecării dosarelor, să nu fie găsit niciun vinovat, pentru că în Colectiv au murit 64 de oameni şi alţi peste 100 au fost răniţi.

Jean Chelba, tatăl unui alt tânăr care a murit în Colectiv, a spus că părinţii au venit la instanţă pentru a arăta că aceştia sunt permanent în sufletul lor, nu doar într-o fotografie.

Narcis Hogea, tatăl lui Alexandru Hogea, a spus că pleacă de la instanţă cu speranţa că cei vinovaţi vor plăti, nu doar cei trimişi deja în judecată, ci şi ceilalţi care au greşit şi din cauza cărora 64 de tineri au murit.

Dosarul "Colectiv” a ajuns la Judecătoria Sectorului 4 în 28 aprilie 2016, când a intrat în procedură de cameră preliminară. Judecarea pe fond a început marţi 7 februarie.

Procurorii Parchetului instanţei supreme i-au trimis în judecată pe George Alin Anastasescu, Paul Cătălin Gancea şi Costin Mincu, patronii clubului Colectiv, pe Daniela Ioana Niţă şi Mihai Cristian Niţă, administratorii firmei Golden Ideas Fireworks Artists care au instalat artificiile folosite în seară concertului din 30 octombrie 2015 şi pe pirotehnicianul Viorel Zaharia, care a fost prezent în club. Aceştia sunt acuzaţi de ucidere din culpă şi vătămare corporală din culpă în formă agravată şi neluarea măsurilor de securitate şi sănătate în muncă. În plus, Daniela Niţă este judecată şi pentru sustragerea sau distrugerea de probe ori de înscrisuri.

De asemenea, SC Colectiv Club SRL şi SC Golden Ideas Fireworks Artists SRL au fost trimise în judecată pentru ucidere din culpă şi vătămare corporală din culpă, în formă agravată.

Procurorii continuă cercetările, într-un dosar disjuns, faţă de artificierul Marian Moise, pentru ucidere din culpă şi vătămare corporală. Marian Moise a fost trimis de firma Golden Ideas Fireworks Artists să pună artificiile în clubul Colectiv, la concertul trupei Goodbye to Gravity. Ancheta în cazul său a început mai târziu pentru că acesta a fost rănit în urma incendiului.

În urma incendiului din clubul Colectiv şi-au pierdut viaţa 64 de persoane, între care 27 în noaptea tragediei şi 37 ulterior, în spitale din Bucureşti şi din străinătate, printre aceştia fiind fotografi, artişti, olimpici şi studenţi străini.

Incendiul din 30 octombrie 2015 a izbucnit în timpul unui concert susţinut în clubul Colectiv de trupa rock bucureşteană Goodbye to Gravity, care îşi lansa albumul ”Mantras of War”. Solistul Andrei Găluţ este singurul membru al trupei care a supravieţuit tragediei.

Dosarul fostului primar al Sectorului 4, Cristian Popescu Piedone, a fost instrumentat de procurorii DNA, care în 5 mai 2016 l-au trimis în judecată pe fostul edil, alături de alţi trei funcţionari din primărie, sub acuzaţia de abuz în serviciu. Cei patru sunt acuzaţi că au eliberat acordurile şi autorizaţiile de funcţionare pentru clubul Colectiv, prin încălcarea prevederilor legale referitoare la securitatea la incendiu.

Dosarul a fost înregistrat la Tribunalul Bucureşti în 5 mai 2016, iar în 14 octombrie instanţa a decis că procesul poate să înceapă şi că rechizitoriul a fost corect întocmit. 

Un al treilea dosar deschis după incendiul din clubul Colectiv este cel în care sunt judecaţi pompierii Antonina Radu şi George Petrică Matei.

În 28 octombrie 2016, procurorii militari din DNA i-au trimis în judecată pe Antonina Radu şi George Petrică Matei, de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti, pentru abuz în serviciu şi uzurparea funcţiei, pentru că au făcut verificări în clubul Colectiv fără a lua măsuri. În această cauză s-au constituit părţi civile 248 de persoane, care au formulat pretenţii civile ce se ridică la 212.474.000 euro şi 51.240.315,8 lei. 

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.