Omul de afaceri Ioan Niculae, administrator al Interagro, a fost condamnat, joi, de Tribunalul Bucureşti la trei ani şi şase luni de închisoare în dosarul în care este acuzat, între altele, că ”a corupt” oameni de afaceri, funcţionari publici şi înalţi demnitari să promoveze o Hotărâre de Guvern prin care să fie acordate facilităţi fiscale privind subvenţionarea achiziţiei de îngrăşăminte chimice, acest lucru aducând Interagro un beneficiu de 600 de milioane de euro. Decizia magistraţilor nu este definitivă.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Tribunalul Bucureşti a pronunţat, joi, sentinţa în dosarul 15884/3/2016 în care este vizat, printre alţii, omul de afaceri Ioan Niculae. Acesta a fost condamnat la trei ani şi şase luni de închisoare pentru cumpărare de influenţă, în formă continuată, instigare la evaziune fiscală şi instigare la spălare de bani. 

De asemenea, a fost condamnată la treei ani de închisoare Mariana Nicoleta Toncea, preşedinte al SC Interagro SA, la data faptelor, pentru complicitate la evaziune fiscală şi complicitate la spălare de bani. 

Gheorghe Bunea Stancu, la data faptei preşedinte al Consiliului Judeţean Brăila şi preşedinte al organizaţiei judeţene a PSD a fost achitat pentru trafic de influenţă.

Magistraţii au dispus, de asemenea, menţinerea şi instituireea unor sechestre pe bunuri aparţinând persoanelor din dosar. Sentinţa nu este definitivă şi poate fi atacată cu apel în zece zile de la comunicare. 

În 26 aprilie 2016, procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie au dispus trimiterea în judecată a lui Ioan Niculae, administrator al SC Interagro SA şi SC Iintervitt SRL, pentru cumpărare de influenţă, în formă continuată, instigare la evaziune fiscală şi instigare la spălare de bani, şi a lui Gheorghe Bunea Stancu, şi el condamnat în dosarul ”Mită la PSD”, la data faptei preşedinte al Consiliului Judeţean Brăila şi preşedinte al organizaţiei judeţene a unui partid politic, pentru trafic de influenţă.

De asemenea, au fost trimişi în judecată Mariana Nicoleta Toncea, preşedinte al SC Interagro SA, la data faptelor, pentru
complicitate la evaziune fiscală şi complicitate la spălare de bani, Viorel Bărac, director general aceleiaşi societăţi, la data faptelor, pentru evaziune fiscală şi spălare de bani, dar şi SC Interagro SA, pentru evaziune fiscală şi spălare de bani, SC Intervitt SRL, SC Libarom Agri SRL şi SC Mike Trading&Investment SRL pentru complicitate la evaziune fiscală şi spălare de bani.

În rechizitoriul procurorilor se arăta că, în perioada august 2008 - martie 2009, între SC Interagro SA şi SC Libarom Agri SRL, societate specializată în producţie agricolă şi tranzacţii cu produse agricole, a fost încheiat şi derulat un contract fictiv având ca obiect prestarea unor servicii de publicitate.

În baza acestui contract, au fost înregistrate în contabilitatea firmei Interagro operaţiuni nereale în baza cărora s-au eludat plăţile taxelor şi impozitelor către bugetul de stat. Obiectul contractului a constat în realizarea de materiale promoţionale - brelocuri, post-it-uri şi standuri - pentru Interagro.

În urma încheierii şi derulării contractului respectiv, în baza unei decizii a lui Ioan Niculae, au fost înregistrate în evidenţa contabilă cheltuieli deductibile în sumă totală de 36.245.000 de lei.

Anchetatorii mai arătau că, în aceeaşi perioadă, Ioan Niculae a fost cel care a decis şi coordonat realizarea ”unui circuit de spălare a banilor, prin intermediul unor operaţiuni fictive, prin firmele faţă de care s-a dispus trimiterea în judecată ca persoane juridice, scopul fiind de a externaliza veniturile firmei ”mamă” - Interagro -, pentru a nu fi supuse taxării/impozitării, de a crea imposibilitatea urmăririi sumelor de bani intrate în firmă de către eventuali creditori în cazul existenţei unor datorii, dar şi de a finanţa unele afaceri din cadrul grupului fără a se apela la metodele obişnuite (împrumuturi, credite bancare, etc.).

”În acest fel a fost finanţată cu 5 milioane de euro firma Intervitt - divizia de vinificaţie a grupului Interagro -, prin majorarea capitalului social prin aportul unei firme de tip off shore din Insulele Virgine Britanice ce îşi desfăşoară activitatea în Cipru, controlată tot de inculpatul Ioan Niculae”, arăta DNA într-un comunicat de presă. 

Conform sursei citate, încheierea şi derularea contractului de prestări servicii de publicitate dintre Interagro şi Libarom Agri s-a făcut prin intermediul lui Viorel Bărac, care a semnat contractul şi ulterior s-a ocupat de transferarea sumelor de bani către Libarom Agri.

”Inculpaţii au beneficiat şi de ajutorul preşedintelui Interagro, Nicoleta Mariana Toncea, care, din dispoziţia lui Ioan Niculae, s-a implicat în realizarea plăţilor către firma SC Libarom Agri SRL şi de reintroducerea sumelor de bani «spălate» în circuitul civil”, se mai preciza în comunicatul DNA.

Circuitul financiar de spălare a banilor proveniţi din săvârşirea infracţiunii de evaziune fiscală, iniţiat şi coordonat de Ioan Niculae a avut ca urmare prejudicierea bugetului de stat cu 11.438.169 lei, reprezentând TVA în sumă de 6.886.550 lei şi impozit pe profit de 4.551.619 lei.

Procurorii au mai arătat că, în perioada ianuarie-martie 2009, patronul grupului S.C. Interagro S.A., Ioan Niculae, a iniţiat şi desfăşurat activităţi de corupere, prin intermediul lui Gheorghe Bunea Stancu, a lui Said Baaklini şi a altei persoane, a unor funcţionari publici şi înalţi demnitari ai statului, cu scopul de a-i convinge să promoveze o hotărâre de guvern, prin care să fie acordate facilităţi fiscale privind subvenţionarea achiziţiei de îngrăşăminte chimice.

Acest lucru ar fi adus un beneficiu direct firmei Interagro de circa 600 de milioane de euro, reprezentat de vânzarea îngrăşămintelor chimice din stocurile existente sau ce urmau a fi produse.

”Adoptarea unei asemenea hotărâri era ilegală, atrăgând sancţionarea României de către Comisia Europeană prin procedura de «infringement», pentru încălcarea normelor privind concurenţa neloială şi ajutorul de stat, ceea ar fi prejudiciat bugetul de stat atât în mod direct cât şi indirect (agricultorii ar fi trebuit să restituie ajutorul de stat – 600 milioane euro, iar România pierdea peste 150 milioane euro ca urmare a blocării altor programe în domeniul agriculturii)”, menţiona DNA.

În acest context, Ioan Niculae i-a promis lui Said Baaklini suma de 2 milioane de euro, persoanei respective un milion de euro, iar lui Gheorghe Bunea Stancu, la acea vreme preşedinte al CJ Brăila şi preşedinte al organizaţiei judeţene a unui partid politic, ”un folos reprezentat de profitul pe care firmele controlate de primul le-ar fi obţinut în urma distribuirii îngrăşămintelor livrate de Interagro în judeţele din jurul Brăilei”.

În cauză, s-a dispus instituirea măsurii asiguratorii a sechestrului asupra bunurilor mobile şi imobile ce aparţin Interagro şi Intervitt până la concurenţa sumei de 11.438.169 lei. De asemenea, a fost dispusă măsura asigurătorie a sechestrului asupra părţilor sociale ale SC Intervitt.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.