Nouă persoane s-au înscris până acum pentru a ocupa postul de judecător la Tribunalul Uniunii Europene, a declarat, pentru News.ro, ministrul Justiţiei, Tudorel Toader. Vineri este ultima zi în care se pot depune candidaturi, iar interviurile cu comisia de evaluare vor avea loc în perioada 11 - 12 septembrie.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"În total, sunt nouă candidaţi până în prezent”, a declarat Tudorel Toader. 

Vineri este ultima zi în care cei interesaţi îşi pot depune candidatura la sediul ministerului, în format hârtie şi electronic (CD), prin poştă sau servicii de curierat sau la adresa de email tue@just.ro, cu confirmare de primire.

Dosarele depuse vor fi analizate de Comisia de selecţie, iar lista candidaţilor care vor susţine interviul va fi publicată pe site-ul Ministerului Justitiei, Ministerului Afacerilor Externe şi al Consiliului Superior al Magistraturii. Candidaţii ale căror dosare au fost selectate vor fi notificaţi individual, pentru susţinerea unui interviu în faţa Comisiei de selecţie, prezidată de ministrul Justiţiei.

Interviul va fi organizat în perioada 11 - 12 septembrie, la sediul Ministerului Justiţiei. Interviul va avea loc în limba română, însă vor fi adresate şi întrebări în limba franceză/engleză. Cunoaşterea oricăror alte limbi oficiale ale UE poate constitui un avantaj. 

Ministerul Justiţiei preciza că evaluarea candidaţilor se realizează în funcţie de următoarele criterii: calificarea juridică a candidatului; experienţa profesională; capacitatea de a exercita funcţii judiciare; competenţele lingvistice; capacitatea de a lucra într-un mediu multicultural, care reflectă diferite sisteme juridice; lipsa oricărei îndoieli cu privire la independenţa, imparţialitatea, probitatea şi integritatea candidatului. La finalizarea audierilor, Comisia selectează candidatul care a obţinut cel mai mare punctaj, precum şi două propuneri de rezervă, în ordinea punctajului obţinut. 

Comisia de selecţie este formată din ministrul Justiţiei, ministrul Afacerilor Externe, un membru al Consiliului Superior al Magistraturii, desemnat de Plenul acestuia la invitaţia ministrului Justiţiei ,şi doi foşti judecători la instanţele europene.

Rezultatele procedurii de selecţie aprobate sunt publicate pe site-ul Ministerului Justiţiei, al Ministerului Afacerilor Externe şi al Consiliului Superior al Magistraturii. 

Conform procedurii adoptate, propunerile Comisiei de selecţie sunt comunicate Executivului spre aprobare, iar acesta va transmite Consiliului UE numele candidatului României pentru funcţia de judecător al Tribunalului Uniunii Europene. Judecătorul român va fi numit de comun acord de către guvernele statelor membre.

Ministerul Justiţiei a publicat în 10 august anunţul privind selecţia candidaţilor României pentru funcţia de judecător la Tribunalul Uniunii Europene, fiind necesar să se completeze nouă posturi suplimentare de judecători începând cu 1 septembrie 2019. 

România se numără printre cele nouă state membre chemate să desemneze un judecător suplimentar la Tribunalul UE, iar cei nouă judecători vor fi numiţi începând cu 1 septembrie 2019. În ceea ce priveşte numirea celor nouă judecători suplimentari, mandatele a patru dintre cei nouă judecători suplimentari (inclusiv mandatul judecătorului român) care urmează să fie numiţi începând cu 1 septembrie 2019 încetează la 31 august 2022 (mandat scurt de 3 ani).

Ministerul Justiţiei preciza că statele membre sunt invitate să îşi transmită propunerile pentru posturile vacante cât mai curând posibil şi, în orice caz, înainte de 1 octombrie 2018.

Condiţiile şi modalitatea de numire a judecătorilor la Tribunal sunt prevăzute de Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene (TFUE) şi de dispoziţiile corespunzătoare din Statutul CJUE, iar potrivit acestora judecătorii Tribunalului sunt numiţi de comun acord de către guvernele statelor membre, pentru o perioadă de şase ani. La fiecare trei ani are loc o înlocuire parţială. Membrii care şi-au încheiat mandatul pot fi numiţi din nou.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.