Ministrul Justiţiei, Raluca Prună, a declarat, marţi, că rolul autorităţilor este să se asigure că nimeni nu se îmbogăţeşte din corupţie, iar societăţii să îi fie redat ceea ce i s-a furat şi "fiecare leu rezultat şi recuperat din infracţiuni să se întoarcă în Sănătatate, în Educaţie şi în proiecte sociale”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Raluca Prună a spus că noua Strategie Naţională Anticorupţie pentru perioada 2016-2020 propune şi transcrierea unei directive europene privind confiscarea extinsă.
 
"O altă prioritate a mandatului meu este operaţionalizarea agenţiei de administrare a bunurilor indisponibilizate. Am atins în mare parte acest obiectiv, agenţia există, are un sediu, este pe cale să-şi angajeze personal. Rolul agenţiei este unul esenţial: returnarea banilor la bugetul de stat. Scopul tuturor legilor este să redăm societăţii ceea ce societăţii i s-a furat”, a spus ministrul Justiţiei, la dezbaterea publică privind noua Strategie Naţională Anticorupţie.
 
Ministrul Justiţiei a subliniat că toate sumele rezultate din infracţiuni şi toate imobilele confiscate trebuie întoarse în societate, pentru a fi folosite în proiecte concrete şi verificabile.

"Eu, personal, ca ministru, îmi asum că voi promova curând actul normativ de transpunere a directivei şi-l voi pune pe masa Parlamentului în toamnă. Trebuie să ne asigurăm că nimeni nu se îmbogăţeşte din corupţie. (…) Ne propunem ca fiecare leu rezultat şi recuperat din infracţiuni să se întoarcă în Sănătatate, în Educaţie, în proiecte sociale”, a mai declarat ministrul Justiţiei.

Raluca Prună a precizat că Ministerul Justiţiei menţine mesajul cu privire la importanţa luptei anticorupţie şi oferă societăţii bazele unei strategii care îşi va produce efectele în următorii patru ani.

Strategia Naţională Anticorupţie 2016-2020 urmăreşte ca în peste 80% din instituţiile publice să fie luate măsuri preventive, să fie reduse cu cel puţin 50% cazurile de fraudă în achiziţii publice, dar şi oportunităţile la corupţia din sectorul privat. În perioada 2016-2020 vor fi făcute mai multe modificări legislative, inclusiv codurilor penal şi de procedură penală, urmând să fie elaborat şi un nou cod de conduită a membrilor Parlamentului.

Documentul se adresează puterilor executivă, legislativă şi judecătorească, autorităţilor publice locale, mediului de afaceri şi societăţii civile.

Conform proiectului, în termen de trei luni de la aprobarea strategiei, toate instituţiile publice centrale şi locale, precum şi întreprinderile publice vor îndeplini procedurile de aderare la strategie, iar în termen de şase luni vor elabora şi transmite Ministerului Justiţiei planurile de integritate aferente.

Strategia menţine paradigma care a stat la baza SNA 2012–2015, aceea a asimilării cu un eşec de management a oricărui nou dosar al Direcţiei Naţionale Anticorupţie şi al Agenţiei Naţionale de Integritate.

SNA 2016 – 2020 va acorda în continuare prioritate măsurilor preventive în sectoarele expuse la corupţie. Progresul limitat al prevenţiei în intervalul 2012 – 2015 menţine sectoarele identificate în strategia anterioară şi le suplimentează cu cele ale educaţiei şi sănătăţii.  

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.