Judecătorul Ciprian Coadă de la Curtea de Apel Constanţa a propus, luni, în cadrul dezbaterilor privind modificarea codurilor penale şi de procedură penală, că abuzul în serviciu să se aplice şi în cazul legislaţiei secundare, dar ministrul a respins propunerea, arătând că nu va intra în coliziune cu decizia Curţii Constituţionale, care este clară.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Avem în vedere posibilitatea extinderii normei de incriminare la acte secundare date în aplicarea legislaţiei primare”, a arătat Ciprian Coadă, luni, la dezbaterea de la Ministerul Justiţiei.

Răspunsul lui Tudorel Toader a venit prompt: "Ce puteam face noi din moment ce decizia CCR este foarte riguroasă? Care spune - acele atribuţii de serviciu prevăzute prin lege sau prin OUG. Noi, prin proiectul de lege de modificare a abuzului (...) putem spune, ba şi atribuţiile prevăzute prin legislaţia secundară? Dumneavoastră veţi spune: Ba puteţi. Şi noi zicem: Putem. Dar am face-o absolut neconstituţional, adică am intra în coliziune cu decizia CCR, ceea ce nu avem de gând să facem şi nici nu avem voie să facem".

Ministrul a mai atras atenţia că forma finală a legii va fi aprobată de Parlament.

„Ministerul propune forma proiectului de lege după ce ne-am consultat cu dumneavoastră. Dăm forma adecvată şi constituţională, dar Parlamentul, unică autoritate legiutoare, va adopta forma finală”, a completat Tudorel Toader.

La dezbatere participă Laura Oprean, prim-procuror adjunct al Parchetului General, Bogdan Gabor, preşedintele Asociaţiilor Procurorilor din România (APR), Paul Cosac, consilier al şefului DIICOT, Marius Bulancea procuror şef de secţie din cadrul DNA, Cristian Ban vicepreşedinte al Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) şi reprezentanţi ai avocaţilor.

Proiectul Legii de modificare a Codului penal şi a Codului de procedură penală este discutat, luni, la Ministerul Justiţiei cu specialiştii din justiţie şi cu reprezentanţi ai asociaţiilor profesionale din sistemul judiciar, în a doua dezbatere publică organizată înainte de trimiterea actului normativ în Parlament.

Proiectul Legii de modificare a Codului penal şi a Codului de procedura penală va fi trimis Guvernului şi apoi Parlamentului luni, cel târziu marţi, în funcţie de eventualele modificări care ar putea fi făcute în urmă dezbaterii publice, a declarat, luni dimineaţă, ministrul Justiţiei, Tudorel Toader. "Vom vedea vedea propunerile, argumentele, vom vedea dacă modificăm ceva din proiectul aflat pe site. Azi, cel târziu mâine, îl trimitem la Guvern şi apoi la Parlament, în măsură în care se vor impune modificări", a spus el.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.