Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat, sâmbătă, la Antena 3, că raportul Inspecţiei Judiciare privind cercetarea disciplinară a Laurei Codruţa Kovesi pe care el l-a publicat odată cu raportul pe care se bazează propunerea sa de revocare a şefei DNA este finalizat şi nu are caracter confidenţial. El a afirmat că înainte de a-l face public a consultat specialiştii în păstrarea datelor clasificate din Ministerul de Justiţie şi a adus ca argument, totodată, şi faptul că "cineva din presă a luat legătura cu Inspecţia Judiciară şi a primit absolut acelasi răspuns, că nu e nicio problemă în a fi folosit public din moment ce nu mai este pe rolul Inspecţiei Judiciare, fiind trimis CSM". El a răspuns astfel unor acuzaţii din spaţiul public potrivit cărora raportul IJ ar avea caracter confidenţial pentru că dosarul nu a fost soluţionat de către CSM.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ministerul Justiţiei a publicat, vineri, raportul de 36 de pagini întocmit de Tudorel Toader care stă la baza propunerii sale de revocare a procurorului şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, iar pe lângă raport au fost publicate şi 11 anexe care conţin rapoarte ale Inspecţiei Judiciare, comunicate ale Inspecţiei Judiciare, decizii ale Curţii Constituţionale, un aviz şi un raport al Comisiei de la Veneţia, un raport de activitate al Ministerului Public şi Codul deontologic al judecătorilor şi procurorilor. Între documente se află şi un raport al Inspectiei Judiciare, din 9 ianuarie 2018, prin care se cerea cercetarea disciplinară a şefei DNA şi a adjunctului acesteia, procurorul Marius Iacob, iar în spaţiul public au apărut acuzaţii că raportul are caracter confidenţial întrucât nu a fost soluţionat de către CSM. "Ministrul justiţiei a ”intrat” în atribuţiile CSM prin invocarea ca argument a raportului Inspecţiei Judiciare, în condiţiile în care acesta nu este definitiv din punct de vedere al procedurilor legale şi nu a fost  validat de CSM. În plus, raportul invocat de ministru are concluzii contradictorii, 3 opinii contra 3 opinii…", a scris fostul ministru al Justiţiei Cătălin Predoiu.

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a avut o intervenţie telefonică la Antena 3, sâmbătă după-amiază, susţinând că raportul nu are caracter confidenţial, iar unul dintre argumentele pe care le-a adus a fost că "este public deja pe o revistă electronică de profil juridic". El a afirmat, de asemenea, că  "cineva din presă a luat legătura cu Inspecţia Judiciară şi a primit absolut acelasi răspuns, că nu e nicio problemă în a fi folosit public din moment ce nu mai este pe rolul Inspecţiei Judiciare".

"În primul rând, într-o conferinţă de presă cineva a folosit părţi din conţinutul şi concluziile respectivului raport. În al doilea rând, raportul este publicat, este public deja pe o revistă electronică de profil juridic. În al treilea rând, articolul 48 din legea 317/2004 privind funcţionarea Consiliului Superior al Magistraturii îi conferă raportului caracter confidenţial, şi nu secret, atâta timp cât este în lucru la Inspecţia Judiciară, atâta timp cât nu s-a pus rezoluţia şi raportul nu este încă trimis la CSM. Raportul despre care vorbiţi este finalizat, are rezoluţie. Prin urmare, nu intră nici sub caracterul confidenţial, darămite sub cel de secret sau secret de serviciu. În al patrulea rând, înainte de a-l face public am consultat specialiştii în păstrarea datelor clasificate din MJ, spunându-mi-se că nu este nicio problemă. În final, cu puţin timp în urmă cineva din presă îmi spunea că a luat legătura cu Inspecţia Judiciară şi a primit absolut acelasi răspuns prin raportare la articolul 48, în sensul că nu e nicio problemă în a fi folosit public din moment ce nu mai e pe rolul Inspecţiei Judiciare", a susţinut Tudorel Toader.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.