Departamentul de Stat al SUA se exprimă cât şi cum i se permite, este reacţia ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, la criticile Departamentului de stat al SUA, care a cerut respingerea propunerilor legislative ce afectează statul de drept şi lupta anticorupţie. El a susţinut că, în "lectura" sa, comunicatul Departamentului de Stat face referire exclusiv la proiectul de lege aflat în dezbaterea Comisiei parlamentare speciale şi asumat ca iniţiativă parlamentară, iar Parlamentul nu poate fi împiedicat să legifereze.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
CITEȘTE ȘI Iordache, după criticile Departamentului de Stat: Fără îndoială, continuăm această dezbatere pe legile Justiţiei

"Departamentul de stat se exprimă cum şi cât i se permite", a declarat Tudorel Toader, marţi, la Ministerul Justiţiei.

Ministrul Justiţiei a spus că a sesizat în comunicatul Departamentului de stat două "direcţii de exprimare".

El susţine că în prima parte a documentului se exprimă îngrijorarea cu privire la legislaţia care ar putea submina lupta împotriva corupţiei, astfel că referirea este la întreaga legislaţie, la tot pachetul prin care se vrea modificarea legilor justiţiei, pachet care se află în procedură parlamentară.

"Parlamentul, sigur, nu poate fi împiedicat să legifereze, pentru că asta este misiunea şi competenţa exclusivă pe care o are", a afirmat Tudorel Toader.

"A doua ipoteză, de data aceasta în lectura mea, nu se mai referă la tot pachetul de legi, ci se referă doar la anumite propuneri legislative de natură să slăbească statul de drept, să pună în pericol lupta anticorupţie. În lectura pe care am dat-o eu, prima parte se referă la tot pachetul de legi, iar a doua parte la anumite propuneri pe care comisia specială le are în considerare", a afirmat Tudorel Toader.

El a subliniat că acest pachet legislativ este iniţiat şi avansat de Ministerul Justiţiei, aşa cum se menţionează şi în comunicatul Departamentului de stat, dar că proiectul a fost preluat prin iniţiativă parlamentară de către 11 parlamentari.

"Despre ce vorbeşte comunicatul? Despre proiectul de lege care se află în comisia specială, care apare ca iniţiativă parlamentară, care se află în dezbatere la comisie", a adăugat ministrul Justiţiei.
Departamentul de Stat al SUA îşi exprimă îngrijorarea faţă de faptul că Parlamentul României ia în calcul o legislaţie care ar putea submina lupta anticorupţie şi ar putea afecta independenţa sistemului judiciar şi cere Parlamentului să respingă propunerile care slăbesc statul de drept.

"Statele Unite remarcă cu îngrijorare că Parlamentul României discută o legislaţie care ar putea submina lupta anticorupţie şi ar putea slăbi independenţa sistemului judiciar din România", se arată într-o declaraţie de presă intitulată "România  - propuneri care afectează independenţa sistemului judiciar", aparţinând lui Heather Nauert, purtător de cuvânt al Departamentului de Stat.

Declaraţia consemnează că "legislaţia, care a fost propusă iniţial de Ministerul Justiţiei, ameninţă progresele pe care România le-a făcut în ultimii ani pentru a construi instituţii judiciare puternice, protejate de interferenţa politică".

"Cerem Parlamentului României să respingă propunerile care slăbesc statul de drept şi pun în pericol lupta împotriva corupţiei", se arată în finalul declaraţiei.

Şi ambasadorul Statelor Unite ale Americii, Hans Klemm, a declarat, luni, că urmăreşte cu foarte mare atenţie dezbaterile din Parlament privind legile justiţiei, având "îngrijorări foarte serioase privind propunerile iniţiale ale ministrului Justiţiei".

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.