Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a anunţat, sâmbătă seară, că va fi promovată o Hotărâre de Guvern pentru desecretizarea informaţiilor din arhiva SIPA.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Toader spune că arhiva SIPA este "o pată pe obrazul justiţiei române", iar după ce joi Ministerul Justiţiei a publicat lista persoanelor care au "vizitat" arhiva SIPA, pasul al doilea este promovarea unei Hotărâri de Guvern pentru desecretizarea informaţiilor. 

"Arhiva SIPA - o pată pe obrazul justiţiei române! pasul 2 - promovăm o Hotărâre de Guvern pentru desecretizarea informaţiilor, pasul 3 - comisia îşi începe activitatea, respectând dispoziţiile legale, distincţiile dintre viaţa privată, secretele de serviciu, respectiv secretele de stat !", a scris ministrul Justiţiei, sâmbătă seară, pe Facebook.

Fostul şef al ANI Horia Georgescu, Marius Iosif, Laura Iulia Scântei se numără printre cei care au intrat în arhiva SIPA în calitate de membri ai comisiilor de inventariere, conform listei făcute publice joi de Ministerul Justiţiei. Ministerul preciza că din documentele pe care le deţine nu rezultă activităţile desfăşurate în 2006 şi anunţă că va face publice şi rapoartele din 2008, care consemnau nereguli privind "evidenţa, păstrarea, procesarea, multiplicarea şi distrugerea informaţiilor secrete de stat", precum şi procesele-verbale ale comisiilor a căror activitate a vizat arhiva SIPA.

Ministrul Justiţiei afirma, tot joi, că au existat mult mai multe vizite în arhiva SIPA, despre care va oferi mai multe detalii după ce va desecretiza alte două rapoarte în acest sens, unul dintre ele având caracter secret de stat şi este nevoie ca Guvernul să adopte o Hotărâre.

El mai spunea că ar fi "păcat” să fie distrusă arhiva SIPA, deoarece reprezintă un segment din istoria "mai plăcută sau mai puţin plăcută” a Justiţiei. El a susţinut că va face "un fel de CNSAS”, format din oameni care au acces la secrete de stat, pentru a restitui documentele celor de la ANP, necesare dovedirii dreptului la pensie.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.