Ministrul delegat pentru relaţiile cu românii de pretutindeni, Dan Stoenescu, i-a vizitat în închisoare pe cei patru români arestaţi pentru trafic de droguri în Malaysia, inclusiv pe Ionuţ Gologan, condamnat la moarte.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Conform unui comunicat MAE remis luni agenţiei News.ro, ministrul delegat pentru relaţiile cu românii de pretutindeni, Dan Stoenescu, aflat în vizită de lucru în Malaysia în perioada 11-13 martie, s-a deplasat la închisorile unde se aflau cei patru cetăţeni români arestaţi pentru trafic de droguri, pentru a discuta cu aceştia.

Demnitarul a vizitat închisoarea Sungai Buloh din statul Selangor, unde sunt deţinuţi doi cetăţeni români acuzaţi de trafic de droguri şi ale căror procese sunt încă în derulare.

De asemenea, oficialul i-a vizitat pe cetăţeanul român condamnat la moarte aflat în centrul de detenţie Johor, din statul Johor, şi pe românul condamnat la 8 ani de închisoare şi 10 lovituri de ratan, încarcerat în centrul de detenţie Kajang, din statul Selangor.

Ministrul delegat a avut şi o întâlnire cu avocatul malaysian Datuk  Nyananthan Sivananthan, care se ocupă de cazurile românilor, pentru a afla detalii despre procese şi demersurile juridice în curs de desfăşurare.

Starea de sănătate a cetăţenilor români deţinuţi în Malaysia este în general bună, având în vedere condiţiile climatice dificile din regiune, precizează MAE.

Demnitarul român a apreciat deschiderea şi atitudinea constructivă a autorităţilor malaysiene cu privire la  începerea negocierilor celor trei tratate care să reglementeze aspecte de cooperare judiciară în materie penală: asistenţă judiciară, extrădare şi transferul persoanelor condamnate.

Ministrul delegat le-a transmis deţinuţilor că statul român urmăreşte cu atenţie situaţiile lor şi că instituţiile de la Bucureşti fac eforturi pentru fiecare caz în parte.

În cazul cetăţeanului român condamnat la moarte, oficialul român, în calitate de trimis special al preşedintelui Klaus Iohannis şi premierului Dacian Cioloş, i-a adus la cunoştinţă că a transmis autorităţilor malaysiene scrisorile celor doi înalţi demnitari în care fac apel la clemenţă.

“Abolirea pedepsei capitale la nivel global reprezintă un obiectiv important pentru România, promovat, în calitatea sa de stat membru UE, în cadrul grupului de lucru cu privire la abolirea pedepsei capitale,  precum şi în cadrul Organizaţiei Naţiunilor Unite,” a declarat ministrul delegat. “Adunarea Generală a ONU a adoptat la 18 decembrie 2014 o rezoluţie cu privire la impunerea unui moratoriu în ceea ce priveşte pedeapsa cu moartea, România fiind unul dintre statele care a sprijinit această iniţiativă, iar demersurile noastre la nivel internaţional reprezintă paşi necesari în această direcţie, cu atât mai mult cu cât este vorba de cetăţeni români,” a mai adăugat demnitarul.

Acest demers se înscrie în efortul complex şi constant al Ministerului Afacerilor Externe care are ca principal obiectiv evitarea pedepsei cu moartea pentru cei patru români arestaţi în Malaysia, se mai arată în comunicat.

Preşedintele Klaus Iohannis şi premierul Dacian Cioloş au transmis scrisori autorităţilor malaysiene în care fac apel la clemenţă în cazul pedepsei cetăţeanului român Ionuţ Gologan, judecat pentru trafic de droguri şi condamnat la moarte în Malaysia.

Scrisorile celor doi înalţi oficiali români au fost înmânate de către ministrul delegat pentru relaţiile cu românii de pretutindeni, Dan Stoenescu, care s-a întâlnit, sâmbătă, la Kuala Lumpur, cu ministrul de Externe al Malaysiei, Dato' Sri Anifah Aman, şi Hajah Nancy Binti Haji Shukri, ministru la cabinetul prim-ministrului responsabil pentru justiţie.

Dan Stoenescu a făcut o vizită de lucru în statul asiatic pentru a discuta cu autorităţile din Malaysia rezolvarea cazurilor celor patru cetăţeni români arestaţi pentru trafic de droguri.

În 26 ianuarie, Curtea Federală de Justiţie a Malaysiei a confirmat pedeapsa capitală pentru Ionuţ Gologan printr-o decizie definitivă. Avocaţii cetăţeanului român urmau să depună o cerere de graţiere la sultanul statului malaysian, informa atunci MAE român, care preciza că sentinţa nu poate fi pusă în aplicare până când nu este soluţionată cererea de graţiere, demers care poate fi de durată.

MAE menţiona şi că legislaţia malaysiană privind pedeapsa capitală pentru traficul de droguri este în curs de revizuire, iar autorităţile malaysiene au informat oficial că au blocat administrativ execuţiile în cazul persoanelor condamnate la moarte pentru trafic de droguri, în vederea revizuirii legii.

''Statul român, prin intermediul Ministerului Afacerilor Externe şi al Ambasadei României la Kuala Lumpur, va continua demersurile, având în vedere situaţia fără precedent în care se aduce atingere dreptului la viaţă al unui cetăţean român, consacrat ca un drept inalienabil în ordinea constituţională a statului român. Acest lucru a impus tratarea subiectului cu o atenţie deosebită, cazul a fost şi rămâne o prioritate pentru autorităţile române. Ministerul Afacerilor Externe reiterează că, încă de la semnalarea cazurilor, MAE s-a implicat şi a întreprins toate demersurilor posibile în vederea acordării de asistenţă cetăţenilor români. Ambasada României la Kuala Lumpur a urmărit în mod prioritar evoluţia procedurilor judiciare aferente, s-a consultat în permanenţă cu avocaţii apărării şi a asistat la termenele de judecată. Totodată, reprezentantul cu atribuţii consulare al misiunii diplomatice a efectuat vizite în penitenciarul în care cetăţenii români execută pedepse privative de libertate, a intervenit şi a obţinut facilităţi pentru îmbunătăţirea regimului de detenţie aplicat şi a menţinut legătura cu familiile aparţinătoare din ţară", mai preciza atunci MAE.

În prezent, patru români sunt arestaţi pentru trafic de droguri în Malaysia. Cel mai cunoscut caz este al lui Ionuţ Alexandru Gologan, în vârstă de 24 de ani, arestat în 2012 şi condamnat la moarte prin spânzurare.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.