Ministerul Justiţiei a publicat, luni, pe site-ul propriu, răspunsul primit de a Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE) referitor la Drago Kos, preşedintele Grupului de lucru pentru tranzacţii comerciale internaţionale, şi la declaraţiile acestuia referitoare la decizia CCR de revocare a Laurei Codruţa Kovesi care au fost preluate de presa din România. Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, afirmă că, astfel, se vede ”cine denaturează adevărul”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ministerul Justiţiei a publicat, luni, răspunsul la întrebările pe care Tudorel Toader le-a transmis OCDE cu privire la declaraţiile făcute de Drago Kos care a spus că decizia CCR privind revocarea şefei DNA contravine echilibrului puterilor în stat şi independenţei sistemului judiciar.

”Cu toate că dl. Kos este preşedintele Grupului de lucru pentru tranzacţii comerciale internaţionale, domnia sa nu foloseşte această titulatură în cadrul interviului şi nici nu indică faptul că vorbeşte în această capacitate. Prin urmare, nu se poate prezuma faptul că respectivul interviu a fost acordat în numele OCDE. Nu putem comenta pe marginea modului în care părerile dlui Kos au fost reflectate de presa din România. În mod similar, Secretariatul OCDE nu are competenţa de a aproba sau dezaproba vreo declaraţie pe care aţi putea dori să o faceţi în această privinţă, ţinând cont, în acelaşi timp, de faptul că am răspuns deja la întrebarea referitoare la poziţia dlui Kos în emailul nostru din data de 12 iunie de la orele 11:03 AM”, este răspunsul transmis de OCDE şi citat de Ministerul Justiţiei în comunicat.

Anterior, ministrul Justiţiei, Todorel Toader, anunţa pe Facebook că acest răspuns va fi făcut public în cursul zilei de luni de către reprezentanţii Ministerului Justiţiei şi afirma că, astfel, se va vedea ”cine denaturează adevărul”.

În 13 iunie, Tudorel Toader a scris pe Facebook, după ce a primit răspunsul OECD pe tema afirmaţiilor lui Drago Kos pentru Ziare.com, prin care a criticat decizia CCR privind revocarea lui Kovesi, că acesta nu este şeful structurii anticorupţie din OECD şi nu a vorbit în numele organizaţiei.

Conform lui Toader, OECD i-a transmis că nu poate comenta pe tema modului în care afirmaţiile acestuia au fost reflectate în presa din România.

În 4 iunie, ministrul Justiţiei  a transmis OECD o scrisoare prin care solicita să i se comunice dacă afirmaţiile lui Drago Kos, şeful structurii anticorupţie din cadrul Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică, care a spus într-un interviu pentru ziare.com că decizia CCR privind revocarea şefei DNA contravine echilibrului puterilor în stat şi independenţei sistemului judiciar, au fost făcute în nume propriu sau în numele OECD.

"Pentru a se clarifica dacă declaraţiile atribuite dlui Kos au fost făcute în nume personal sau în numele OECD, am transmis scrisoarea către OECD!", a anunţat ministrul Justiţiei, pe Facebook.

Anterior, Toader vorbea, într-un alt mesaj pe Facebook, despre ”ameninţări sau manipulări interne?”.

”Ameninţări de la OECD, sau manipulări interne? Luni dimineaţă, mă voi adresa OECD pentru a comunica în mod oficial dacă afirmaţiile dlui Drago Kos au fost făcute în nume propriu sau în numele OECD”, a scris Toader pe contul său de Facebook.

Într-un interviu publicat de ziare.com, Drago Kos, a declarat că ”recenta decizie a CCR contravine în mod evident echilibrului puterilor în stat în ţara dvs şi independenţei sistemului judiciar”.

”Nu pot evita sentimentul că este o acţiune intenţionată, cât timp am mai văzut asemenea stranii interferenţe ale unor curţi constituţionale din Balcani în lupta anticorupţie în ultimii ani. Magistraţii români au clarificat că nu vor reveni la vechile timpuri, când politicienii le spuneau ce şi cum. Comunitatea internaţională îi va susţine în această privinţă. DNA este una dintre poveştile de succes în lupta anticorupţie la nivel mondial. Funcţionarea şi rezultatele sale sunt model de studiu pentru generaţii de studenţi în întreaga lume. Actualul guvern al României nu vrea să continue lupta împotriva corupţiei la nivel înalt şi face orice pentru a găsi o scuză în acest sens. Ministrul vostru al Justiţiei va învăţa curând, într-un mod dur, că este într-o mare eroare. Îmi pare rău că imaginea ţării are de suferit din cauza declaraţiilor lui impulsive”, continuă Kos, potrivit ziare.com.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.