Corpul de Control al Ministerului Fondurilor Europene (MFE) a sesizat DNA privind nereguli în două proiecte de e-guvernare în valoare de peste 13 milioane de lei, cu fonduri europene, furnizate Consiliului Judeţean Suceava de firmele Expert One Research şi Siveco România, fiind vorba, între altele, despre licitaţii trucate şi nevoia de achiziţii IT creată ”artificial”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Încă un caz cu Ghiţă merge de la MFE la DNA (...) Mai ţineţi minte că am promis în Parlament, unde Ana Birchall l-a invitat ilegal pe Sebastian Ghiţă la audierea mea, că voi cere un control tematic al Corpului de Control pe sistemele de IT plătite din fonduri europene? Corpul de Control are mai multe cazuri în lucru, dar primul a fost finalizat şi trimis la DNA ieri”, a anunţat, vineri, pe Facebook, ministrul Fondurilor Europene, Cristian Ghinea.

Ministrul susţine că modul în care au fost încheiate şi implementate contractele cu CJ Suceava arată mai multe nereguli:  firme care învârt licitaţiile între ele, achiziţii umflate, raportări false, acte adiţionale în serie, sisteme informatice inutilizabile şi neutilizate, dar acceptate la plată de Organismul Intermediar de la Ministerul Comunicaţiilor.

Ghinea crede că descoperirile Corpului de Control al MFE legate de contractele din anii anteriori au determinat criticile virulente ale omului de afacderi Sebastian Ghiţă la adresa sa şi a DNA.

”Cam aşa se explică şi de ce e Ghiţă disperat împotriva DNA şi de unde au băieţii lui Ponta bani de televiziuni de propagandă. De la dumneavoastră. Toate aceste fraude au adus corecţii, adică bani respinşi la rambursare de UE şi rămaşi pe bugetul de stat. Le doresc să fie cu «La mulţi ani!»”, a mai scris Ghinea.

Corpul de Cotrol al MFE a verificat contractele dintre CJ Suceava şi companiile Expert One Research şi Siveco România, valoarea totală a proiectelor ridicându-se la 13.361.118 lei din care 7.169.321 lei fără TVA s-au cheltuit pentru IT.

Proiectele verificate au fost „Implementarea de soluţii de e-guvernare la nivelul a 15 localităţi din judeţul Suceava I” (cod SMIS 48451, contract din 5 septembrie 2014 cu SC SIVECO România SRL), şi „Implementarea de soluţii de e-guvernare la nivelul a 15 localităţi din judeţul Suceava III” (cod SMIS 48457, contract din 20 august 2014 cu SC Expert One Research SRL). CJ Suceava îşi propunea să achiziţioneze o soluţie informatică şi componente hardware necesare pentru a informatiza o serie de servicii oferite de primăriile din localităţile judeţului: registrul agricol, serviciul de taxe şi impozite locale, serviciul financiar şi cel de contabilitate, resurse umane, management documente, componente de management proiecte etc.

”În urma verificărilor, echipa de control a constatat o serie de nereguli: nevoia de achiziţii IT a fost creată artificial; oferte câştigătoare neconforme şi tratament neegal aplicat ofertanţilor; criterii de calificare restrictive; procesul de atribuire a contractelor „cu dedicaţie”; soluţia informatică implementată nefuncţională în parametrii prevăzuţi în contract; raportări false”, se arată într-un comunicat de al MFE.

Raportul este primul rezultat al controlului tematic cerut de conducerea MFE asupra proiectelor de informatizare a instituţiilor publice. 

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.