Capacitatea sistemului judiciar poate fi întărită pentru a răspunde provocărilor, a se delimita de presiuni, de influenţe, curente sau interese, astfel încât magistratul să nu se vulnerabilizeze prin acţiuni şi atitudini izolate, să fie credibil şi performant, a declarat marţi preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Mariana Ghena, după prezentarea bilanţului Ministerului Public.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Preşedintele CSM a spus că sistemul judiciar trebuie să fie credibil nu numai prin cifre şi statistici, ci mai ales prin încrederea socială generată ca rezultat al consecvenţei în aplicarea şi respectarea principiilor drepturilor şi procedurilor judiciare.

"Consider că statutul de magistrat nu este un privilegiu acordat procurorilor, chiar dacă în spaţiul public există în acest moment o dezbatere aprinsă şi controverse serioase pe acest subiect. Statutul de magistrat îi asigura procurorului pârghia independenţei, ca instrument de poziţionare obiectivă şi echidistanta faţă de persoane şi de faptele pe care le anchetează”, a spus Mariana Ghena, după prezentarea bilanţului Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, la care a participat şi preşedintele Klaus Iohannis.

Preşedintele CSM a adăugat că magistraţii sunt datori să opună tuturor temelor de dezbatere activitatea şi conduita lor, motivaţia care i-a determinat în alegerea profesiei şi responsabilitatea faţă de societate.

"Am convingerea că poziţionările noastre profesionale şi umane sunt suficient de performante pentru a rezista nu numai la presiunea muncii, cât şi la orice presiune externă, oricare ar fi natura sau scopul acesteia. Sistemul judiciar este un sistem unit, solid, responsabil. Aceasta trebuie să rămână constanţa sistemului judiciar şi de noi depinde să rămână ca atare, ferit de orice interese, de orgolii sau greşeli majore care pot avea consecinţe ireversibile. Nimeni şi nimic nu va reuşi să dezechilibreze această constanţă”, a mai spus Mariana Ghena.  

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.