Europarlamentarul Monica Macovei a declarat, marţi, după ce a participat, timp de 45 de minute, la şedinţa Consiliului Baroului Bucureşti care analizează cererea sa de excludere din avocatură a fostului premier Victor Ponta, că membrii Consiliului trebuie să găsească temeiul juridic şi să aplice legea, precizând că pe unii dintre ei nu crede că i-a convins.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Am stat 45 de minute. Pe unii nu cred că i-am convins. Pe unii poate da. Ei trebuie să găsească temeiul juridic şi sa aplice legea... Cred că vor lua o decizie astăzi (marţi, n.r.). Excluderea e consecinţa revocării acelui act de primire în profesie fără scutire de examen. Atitudinea lor a fost una foarte politicoasă şi colegială şi civilizată. Cei care au avut altă părere decât mine au spus că nu există temei juridic", a spus Monica Macovei.                        

Titlul de doctor i-a fost retras lui Victor Ponta de către ministrul Educaţiei, ca atare el nu mai poate fi avocat, a declarat, marţi, europarlamentarul Monica Macovei, înainte de a participa la şedinţa Consiliului Baroului Bucureşti.

"Eu vorbesc despre lege aici. Bineînţeles că, aşa ca întotdeauna, Ponta minte şi Ponta încearcă acum să se victimizeze, a atacat şi ordinul ministrului Educaţiei, deci până la alegeri la toamnă o să se tot victimizeze pe asta şi pe altele. Pentru mine e foarte clar, să ştiţi că am făcut cerere şi în cazul lui Adrian Năstase.         Ordinul ministrului este executoriu, iar Baroul, dacă vrea, poate să acţioneze pe baza acestui principiu. Ordinul ministrului nu a fost suspendat. Este în vigoare, ca atare Baroul poate azi să constate că nu mai există condiţia de a intra în Barou fără examen, să retragă în oglindă actul administrativ prin care i-a permis să intre, în care a constatat că intră fără examen şi aşa nu ar mai fi avocat. Să vină să dea examen", a spus Macovei.

Ea a precizat că doreşte aplicarea legii, nu excluderea lui Ponta.

"Am fost invitată de Consiliul Baroului Bucureşti pentru a susţine cererea pe care am făcut-o pentru excluderea domnului Ponta din Barou. Eu doresc aplicarea legii, nu excluderea lui Ponta. N-am nicio treabă cu personajul Ponta. Doresc aplicarea legii atât în cazul Ponta, cât şi în cazul oricărui avocat care a încălcat legea", a spus Monica Macovei, înainte de a participa la şedinţa Consiliului Baroului Bucureşti.

Macovei a spus că, dacă vrea să fie avocat, Ponta ar trebui să dea examen.

"Ponta a intrat cu scutire de examen în Baroul Bucureşti pentru că avea titlul de doctor. Titlul de doctor i-a fost retras de către ministrul învăţământului, ca atare nu mai poate să fie avocat. O soluţie juridică, de exemplu, poate fi ca Baroul, în simetria actelor administrative, să retragă scutirea de examen, că întâi a trebuit să îi dea scutire de examen, el fiind doctor. Să-i retragă scutirea de examen şi automat nu mai poate fi avocat decât dacă dă examen. Să dea şi el examen ca alţi avocaţi care au intrat în avocatură", a mai spus Monica Macovei.

Membrii Consiliului Baroului Bucureşti discută, marţi, cererea Monicăi Macovei de excludere din rândul avocaţilor.

La şedinţa din 31 august a Consiliului a fost prezent, timp de zece minute, şi Victor Ponta. Decanul Baroului Bucureşti, Ion Dragne, a spus că premierul şi-a susţinut punctul de vedere, iar membrii Consiliului Baroului au luat notă de finalizarea unui raport întocmit în acest caz.

El a precizat că discuţiile vor fi reluate în 6 septembrie, când la şedinţă va participa şi Monica Macovei, pentru a-şi susţine punctul de vedere.

Fostul premier a spus, atât la intrarea, cât şi la ieşirea din sediul instituţiei, că îi pare rău că Baroul este folosit de Monica Macovei în dispute politice.

Cererea de excludere a lui Victor Ponta din Baroul Bucureşti a fost depusă de Monica Macovei, care motiva că fostul premier Victor Ponta nu mai poate fi avocat, pentru că a intrat în avocatură doar pentru că avea diplomă de doctor în Drept, fără examen.

”Domnule decan, vă solicit excluderea imediată din Baroul Bucureşti a domnului Victor Viorel Ponta, întrucât acesta a dobândit calitatea de avocat fără examen, ca titular al diplomei de «doctor în Drept». Titlul de doctor i-a fost retras de Ministrul Educaţiei, pe baza deciziei definitive că lucrarea a fost plagiată, astfel încât domnul Ponta nu mai îndeplineşte condiţiile legale pentru a exercită profesia de avocat”, arată Macovei în scrisoarea deschisă trimisă decanului Baroului Bucureşti.

Consiliul General al Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU) a transmis, în 1 august, Ministerului Educaţiei decizia finală din 27 iulie, prin care s-a confirmat că teza de doctorat semnată de Victor Ponta nu respectă standardele de etică a cercetării ştiinţifice şi a propus, în consecinţă, retragerea titlului de doctor în Drept, în baza articolului 170 din Legea Educaţiei nr. 1/2011.

Ulterior, ministrul Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice, Mircea Dumitru, a semnat ordinul prin care i-a retras fostului premier Victor Ponta titlul de doctor în drept acordat de Universitatea Bucureşti în 15 decembrie 2003.

În 23 august, Consiliul Baroului Bucureşti a luat în discuţie cererea formulată de Monica Macovei şi a decis să amâne luarea unei decizii până în 31 august, după ce fostul premier a trimis Baroului documente din care reiese că a contestat la Ministerul Educaţiei, printr-o plângere prealabilă, ordinul de retragere a titlului de doctor şi, totodată, a cerut la Curtea de Apel Bucureşti suspendarea aplicării acestui ordin până la un răspuns al ministerului.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.